Председателят на парламента Никола Минчев се завърна на работа и откри днешното заседание на парламента. Той беше с диагностициран с COVID-19, след като се почувства зле след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на 10 януари.

Депутатите обсъждат на второ четене удължаването на действието на държавния бюджет за 2021 г., бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г. и бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2021 г. Вносителите на предложенията от Министерския съвет отбелязват, че "поради обективно стекли се обстоятелства държавният бюджет за 2022 г. не може да бъде приет в началото на тази година". Това налага да се удължи действието на сегашните разпоредби до 31 март т.г.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев посочи, че това е безпрецедентен случай в бюджетната практика. Той поиска да чуе от финансовия министър параметрите за новия бюджет за 2022 г. Той постави въпроса и за заявките за актуализация на същия този бъдещ бюджет през юни. От ГЕРБ-СДС настояха, че има забавяне в действията на сегашното финансово министерство по изготвянето на новия бюджет.

Цончо Ганев, заместник-председател на парламента и депутат от "Възраждане", също смята, че има забавяне в представянето на бъдещия бюджет. Венеция Нецова-Ангова, депутат от "Продължаваме Промяната", заяви, че това е временна мярка, която е необходима, за да се уредят обществените отношения, като размера за здравноосигурителната вноска, добавките за пенсионерите и др.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пък призова депутатите от ГЕРБ-СДС да не показват политическата си немощ. Той и председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова влязоха в спор по опитите за съставяне на правителство в предходния парламент. Явор Божанков от "БСП за България" призова председателя на Народното събрание Никола Минчев да отнема думата от депутатите, които не говорят по същество.



В началото на заседанието, обаче, почти час управляващи и опозиция спориха за дневния ред на парламента. Поводът за това бяха предложените нови точки в дневния ред от председателя на парламента.

Никола Минчев предложи и депутатите приеха след гласуване на удължаването на стария бюджет, като втора точка избор на постоянни делегации към Народното събрание, като трета точка първото четене на промените в Закона за енергетиката. В програмата бяха включени още и процедурните правила за избор на председател и член на КЕВР. Народните представители решиха парламентарният контрол да започне след приключване законодателната част на заседанието, като тя ще продължи три часа.

От ГЕРБ Христо Гаджев коментира, че явно председателят на парламента не е следил дневния ред последните дни. "Разбирам, че има някои хора, които бързат да отидат на командировка следващата седмица, но да се вкара така извънредно парламентарните делегации, при положение че не сте ги съгласували с представителите на опозицията, напомня метода по време на гласуването на комисиите", заяви още депутатът от ГЕРБ.

"Взимам предвид вашите коментари. По отношение на парламентарните делегации, информацията ми е, че са съгласувани", отговори Никола Минчев.

Гласуваха на комисия удължаване на Бюджет 2021 на второ четене

Александър Ненков, също от ПГ на ГЕРБ-СДС, обясни, че това, че е обсъждано, не значи, че е постигнато съгласие.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев посочи, че делегациите трябва да бъдат избрани, но това, че са се уведомявали два дни, не значи, че е постигнат консенсус. "Тук е необходим", допълни още Цонев. По думите му делегациите, които Народното събрание избира, когато трябва да отидат там, където отиват, няма партии.

"Независимо от кои партии са, защитават българската позиция. Второ, изключително важно е, когато се защитава някои от тези международни организации българската позиция лобирането, то става през големите европейски партии. През партията, в която членува ГЕРБ, през либералния алианс, през Социалистическата партия в ЕП. Помислете на две от тези европейски структури - българи са начело", каза още депутатът от ДПС.

Председателят на парламента отново отговори, че информацията му е, че нещата са съгласувани.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова възрази срещу законопроекта, който е бил разгледан от Комисията за енергетика. "Съгласно Правилника, който управляващото мнозинство гласува, на първото гласуване на водещата комисия, се провежда обществено обсъждане. Докладът на водещата комисия за първо гласуване съдържа резултатите от публичното обсъждане. Моля, да обясните на народното представителство кога се проведе обществено обсъждане. В доклада къде е упоменато и защо отново позволявате той да бъде нарушен", попита Десислава Атанасова.

Тя призова, ако трябва Комисията по енергетика и нейният председател да свикат заседание, за да се чуе мнението на заинтересованите страни. Атанасова помоли точката за промените в енергетиката да не се включва в дневния ред.

Хамид Хамид от ДПС също се включи в процедура по начина на водене и сподели, че също сега се връща от карантина. "Не съм сто процента адекватен, много често и мен ме подвеждат. Най-вероятно са ви казали, че има съгласие в Коалиционния съвет на управляващото мнозиноство. Там най-вероятно има някакво съгласие. Да има съгласие на Председателския съвет на Народното събрание - това е лъжа", каза още Хамид и призова, за да не му пречи Председателският съвет на Народното събрание да разпореди да се отнеме достъпа на опозиционните партии до парламента, за да може да си правят, каквото искат.

Комисия реши: Няма да се налага запор върху COVID добавката към пенсиите

Друг спор се заформи с искането на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова да информира депутатите по темата с язовирите. Председателят на парламента Никола Минчев поиска от депутатите допуск в зала на трима представители на ангажирани институции към Министерство на икономиката.

Христо Гаджев попитаха по каква логика се предлага изслушването да бъде включено в парламентарния контрол, а не в дневния ред на Народното събрание. "Ако искате да включите такава точка, тя трябва да бъде отделна извън времето за парламентарен контрол", каза още Гаджев. По думите му "такова чудо" и такава процедура в Правилника няма.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски заяви, че половината депутати от ГЕРБ са бивши министри и много добре знаят правомощията на министрите. Той обясни, че те последните 12 години са "връхлитали" в пленарна зала и са обяснявали какво са свършили.

Десислава Атанасова обърна внимание, че вече се минава всякаква мярка: "По отношение на предните гласувания - управляващото мнозинство има гласове, за да направи, какъвто иска дневен ред в програмата за работа. Фактът, че министрите могат да вземат думата по всяко време по тема, която те преценят и това не е новата форма на присъствие в парламента на Министерския съвет - "връхлитане", а съвсем законосъобразна и конституционно уредена процедура. Възразявам твърдо за предложението ви за допуск на някакви лица, които по незнайно по какви причини ще участват в заседанието на парламента. Има заповед на председателя на парламента, в случая на Кристиан Вигенин, по отношение на спазване на COVID мерките, в която пише, че не се допускат външни лица. В този смисъл колегите народни представители непрекъснато са в карантина като контактни или болни. Моля, допълнителни външни лица да не влизат в парламента", каза още Десислава Атанасова. Тя заяви, че Корнелия Нинова може да взима думата, когато поиска.

Иван Ченчев от БСП коментира, че е бил направен опит залата да бъде подведена по отношение на заповедта на Кристиан Вигенин.