Предлагат избор на екип при раждане - при допълнителна здравна осигуровка
Предлагат избор на екип при раждане - при допълнителна здравна осигуровка / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Предлагат избор на екип при раждане да се прави при допълнителна здравна осигуровка
47772
Предлагат избор на екип при раждане да се прави при допълнителна здравна осигуровка
  • Предлагат избор на екип при раждане да се прави при допълнителна здравна осигуровка

Изборът на екип при раждане да се прави при наличие на допълнителна здравна осигуровка в частен здравен фонд, предлага председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

По думите й размерът на осигуровката би трябвало да достигне сегашните суми за избор на екип в лечебните заведения, а именно между 500 и 900 лева за различните специалности.

Предложението е заради създалото се напрежение между лекари и пациенти след поредицата смъртни случаи на родилки. Идеята не е обсъждана със здравното министерство.

"В повечето случаи раждането е предвидимо кога ще се случи. Тя (родилката - бел. ред.) би имала достатъчно време преди това да внесе своята осигуровка и да си направи избор на екип, да си осигури допълнителни грижи. Това не би могло да се приложи във всички специалности, във всички случаи, защото, например, ако счупиш крак и преди това не си се осигурил доброволно, но искаш определен лекар да направи ортопедичната операция, няма как да предвидиш събитията и тогава би могло да се разчита на сега съществуващата практика - да можеш да си избереш екип в момента, преди самата операция. Но не означава, че ако не си осигурен в доброволно здравноосигурителен фонд, няма да получиш такава помощ", коментира Атанасова.

На въпрос какъв размер да е вноската за допълнителната осигуровка за раждането, Десислава Атанасова отговори, че има различни здравноосигурителни пътеки, които имат различно покритие, но по думите й, за болничен престой осигуровката е около 220-230 лева годишно.