Предлагат единен председател на Реформаторския блок
Предлагат единен председател на Реформаторския блок / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Гражданският съвет настоява Радан Кънев да стане председател на Реформаторския блок
74215
Гражданският съвет настоява Радан Кънев да стане председател на Реформаторския блок
  • Гражданският съвет настоява Радан Кънев да стане председател на Реформаторския блок

Лидерът на ДСБ Радан Кънев да бъде избран за председател на Реформаторския блок, предложиха 15 души от Гражданския съвет към съюза от партии. Те настояват председателят да бъде избран възможно най-скоро.

В понеделник Радан Кънев подаде оставка като говорител на блока заради несъгласие за разговори, които водели политически крила в съюза с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Пред Дарик бившият председател на СДС и настоящ член на гражданския съвет Мартин Димитров изрази лична позиция като посочи, че Кънев има виждания, които съвпадат с неговите.

Лидерите на партиите в Реформаторския блок заседават трети ден след оставката на говорителя на съюза - Радан Кънев. В понеделник Кънев подаде оставка с аргумента, че отделни политически крила в Реформаторския блок водят разговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

И ДСБ, и Движение България на гражданите и СДС излязоха с позиции, че оставката на Кънев не означава разпадане на съюза. Гражданският съвет към блока днес излезс официален призив обединението да се заздрави, като се избере постоянен председател. Позицията е подписана от професорите Нели Огнянова и Тодор Танев, Трайчо Трайков, Мартин Димитров и още 11 души.

„Изборът на председател на Реформаторския блок е добър ход, за да може проектът да стане по-сигурен и по-дългосрочен. Това бих предложил аз, говоря от собствено име. Аз бих предложил Радан Кънев със следните аргументи - на първо място, той се наложи медийно. Много трудно би било тепърва някой друг да бъде налаган до изборите. На второ място, чисто ценностно на мен ми допада този човек, имаме съвпадения в голяма част от идеите и нещата, за които се борим. Един такъв избор за мен е логичен. Това не означава, че няма много други качествени хора в Реформаторския блок”, заяви пред Дарик Мартин Димитров.

В призива на гражданите в Реформаторския блок се казва още, че до началото на септември трябва да се свика конгрес, на който консолидацията и разширението на блока да продължи.