Празниците са за равносметка, не за изпразване на моловете
Празниците са за равносметка, не за изпразване на моловете / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Празниците са за равносметка, не за изпразване на моловете
48405
Празниците са за равносметка, не за изпразване на моловете
  • Празниците са за равносметка, не за изпразване на моловете

Празниците са шанс в края на една година да се направи равносметка и затова не е нужно да пренесем половината мол в домашна среда - нужно е само време да общувате пълноценно с най-важните за вас хора. Съветът е на председателя на Дружеството на психолозите в България Пламен Димитров.

Пред Дарик той коментира, че днес повече ритуално българите се хвърлят в неразумно пазаруване, за да компенсират празнотата от изчезналите традиции, а именно - времето, когато народът ни е слагал на масата по Коледа само онова, което си е произвеждал.

„Огромна част от бизнеса разчита на коледните обороти, за да закърпи положението и да просперира. Част от бизнеса разчита на комерсиализацията на празниците”, изтъкна Димитров.  

„Пълноценността на общуването е това, което празника може да даде на хора, които иначе са заети в ежедневието си с толкова много пораждащи стрес и откъсване задачи. Тези кратки празници са един бутон да презаредим и пренаредим пътуването нататък с близките, приятелите, а не просто ритуално да празнуваме, както празнуват много хора, без да знаят на кого пращат sms”, обясни той.