/ БГНЕС

Перник ще получава вода от язовир "Белмекен" през софийската ВиК инфраструктура. Това е вариантът за изход от водната криза, който беше избран от правителството.

Това стана ясно след извънредна среща на министрите с премиера Бойко Борисов в МС. Предложението да се осигури вода през пещерите е било прекалено рисково за околната среда, подчерта премиерът.

Той подчерта дебело, че не става въпрос за водата на столичани. "Да не започнат спекулации", предупреди Борисов. "От всички решения това е единственото, което може да проработи и няма да има щети", обобщи Борисов.

МВР, ДАНС, КПКОНПИ и Спецпрокуратурата на акция в Перник

В спешен порядък строителството на тръбопровода от Мало Бучино до Перник ще започне още в сряда на пълни обороти при 24-часов работен режим, съобщи Караниколов. Така за перничани ще бъдат осигурени по 300 л/с или 700 000 куб. м на месец. Помпите и тръбопроводът трябва да са готови до 45 дни. Отделени са 25 млн. лв. Няма да има проблем с отчуждителни процедури, защото трасето, което е 13,5 км, не минава през частни терени, обясни Караниколов.

"Имаме 12 подготвени екипи, ще се работи и през нощта", увери Караниколов. А екоминистърът Емил Димитров припомни, че подобни пренасочвания е имало на няколко пъти през годините от 1993 до сега.

Гешев пое под надзор досъдебните производства за водната криза в Перник

"Гледахме всякакви варианти - от пещерите да се вади вода, но риска да направим екокатастрофа там не мога да го поема, а и няма нужда, когато имаме тази възможност", категоричен беше Бойко Борисов. "Двата града могат да си помогнат и не е за сметка на София всичко, което правим", добави той.

"Решението е единствено в момента", отбеляза министър Караниколов и поясни, че правителството ще направи още в понеделник предложение до Столична община, а от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че тогава ще свика извънредно заседание на инженерната комисия в Столичния общински съвет, за да се вземат необходимите решения.

"Съоръжението ще има възможност на байпас - водата може да бъде пропускана както от София към Перник, така и от Перник към София", поясни министърът на икономиката. Водата в "Студена" може да покрие още два месеца заради снега и валежите, но не можем да разчитаме само на природата", добави той.

Водосборът на "Белмекен" е повече от достатъчен.

Министър Караниколов съобщи и че вече са направени предложения на предприятията в Перник да използват водоем, който е съвсем близо до тях, като държавата за тази цел ще трябва да се ангажира да изгради 800 м водопровод, както и да ремонтира съществуващ канал. Това може да стане до две седмици, ако предприятията потвърдят, че водата отговаря на техните изисквания. Вече са взети проби от водоема, които в понеделник ще бъдат изпратени в лаборатория и до петък ще има резултати за качеството на водата. Тогава предприятията ще отговорят на предложението на държавата.


Още веднъж министрите гарантираха, че цената на водата на перничани няма да се повишава. А кметът на Перник Станислав Владимиров благодари на държавата и обясни, че ще бъде подменена част от подземната инфраструктура, за да няма течове, както и че ще бъде ремонтирана пречиствателната станция.

Бизнесът с позиция в защита на „Стомана Индъстри”

"Гаранция и сигурност в дългосрочен план за Перник е да се ползва ВиК инфраструктурата на Столична община", коментира Владимиров, който благодари на кабинета. Борисов пък му каза в понеделник да доведе екипа си в Столичната община на обсъждането на СОС за водата.

Борисов изказа мнението, че българите нямат особено отговорно отношение към водните ресурси. "В зимно време не се спират чешмите", каза той. И препоръча: "Дългосрочно да се мисли как този вече скъп природен ресурс в света - водата, трябва да се пази". От МРРБ пък гарантираха, че авариите на ВиК инфраструктурата за Шумен и Търговище, се отстраняват, а водата ще потече и за шуменци най-рано довечера и най-късно утре.



Нанков: 315 хил. души са засегнати от водния режим в страната

Премиерът Бойко Борисов използва, че в МС присъстват медиите, за да поясни, че като се е заговорило за мораториум върху горенето на отпадъците, не е имал предвид въобще бизнеса с дрехи, втора употреба. Коментарът му бе по повод реакция от страна на Асоциацията за дрехи, втора употреба. Става въпрос за боклуците, уточни той. "Виждате вече как панически ги хвърлят на улицата и бягат", коментира Борисов и повтори, че се правят проверки от ДАНС, МВР и прокуратурата в цялата страна. "А вече от пепелината ще се види кой какво е горил", вметна премиерът.

Наложи се Владислав Горанов да му напомни, че енергийната министърка Теменужка Петкова има рожден ден, а Борисов се оправда, че не се сетил да започне с честитката, защото не видял на масата бонбони. "Да си ни жива и здрава", пожела на рожденичката премиерът.