/ iStock/Getty Images
Министерският съвет одобри финансиране в размер на 1 500 000 лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. за изпълнение на планираните дейности през втората година на Националнатата научна програма „Създаване на база данни на кръводарителите в Република България за маркери на трансмисивни инфекции", съобщиха от правителствената информационна служба.

Програмата цели систематизиране на информацията за разпространението на вирусите на HIV, хепатит В и хепатит С сред кръвните донори, както и оценка на риска на същите вируси сред донорите в България. Разпространението на подобни инфекции в глобален аспект е от съществено значение за развитието на научните изследвания в областта, защото се определят като голямо предизвикателство пред науката. 

Доказано е, че те предизвикват редица хронични инфекции с тежки усложнения, затова всяка информация за тях е ценна и необходима.

С финансирането на научната програма през 2020 г. са извършени 40 000 тествания, от които е установено наличието на около 2-3% инфектирани кръвни съставки, които не могат да бъдат открити с рутинните и традиционните изследователски тествания, използвани преди въвеждане на метода „NAT“. През тази година се предвижда извършването на 40 000 тествания, както и анализ на натрупаните данни от медицински изследвания и разработване на нови модели и софтуер за обработка на данни. 

Предоставената информация ще бъде използвана от българските учени, които ще я анализират, обобщават и използват в работата си. Програмата е на стойност 4,5 млн. лева и е със срок на изпълнение до 31 декември 2022 г. 

Министерският съвет отпусна средства и в размер до 13 100 000 лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г за финансиране на проекти от конкурса на Фонд Научни изследвания за фундаментални изследвания свързани със значими обществени предизвикателства, в резултат на пандемията от COVID-19, както и за изпълнението на годишната програма на Фонд „Научни изследвания" за 2021 г. в по-голям обем.

Необходимите средства за финансиране на конкурсните проекти са в размер на 3 100 000 лв. Наред с тях се отпускат до 10 000 000 лв. за изпълнението на годишната програма на ФНИ в по-голям обем. С тях ще бъдат финансирани 150 нови проектни предложения.

Очаква се в резултат от изпълнението на проектите да се постигне повишаване на количеството и качеството на фундаменталните научни изследвания, по-интензивни връзки между науката, образованието, бизнеса и обществото, участие на български учени в международни проекти.