/ IStock
Пожарната започва проверки по COVID отделенията в болниците, стана ясно от изявление на директора на ГДПБЗН Николай Николов, който обясни, че инспекциите до петък ще трябва да са приключили.

„От днес започнахме проверки и консултации с ръководителите на болнични заведения. Идеята е да осигурим достатъчно безопасни условия за пребиваване на пациентите и да предотвратим евентуален инцидент трагичен, какъвто възникна в Румъния“, каза главен комисар Николов и обърна внимание, че там са загинали хора.

Пожар в болница в Румъния, 10 пациенти с Covid-19 загинаха (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ще бъде проверена безопасността на условията за болните, както и всички възможности за бърза евакуация.

Инспекция ще се прави на всички инсталации - ток, кислород и други. Друга цел на проверката е подготовката на персонала в лечебните заведения за действия при аварии, за да няма жертви.

„Указанията, които получават нашите органи по места, са да влязат във връзка с ръководителите на лечебни заведения, заедно да извършват проверки и да проведат консултации дали са създадени достатъчно безопасни условия за пребиваване на болните. С министър Ангелов уточнихме, че най-важното е да можем бързо и безопасно да евакуираме лежащо болните хора. Тежка задача, но не непостижима. На второ място да проверим изградените инсталации: известителни, пожарогасителни, кислородни“, каза още гл. комисар Николов.
БТА