темида съд
темида съд / ThinkStock/Getty Images
Софийска районна прокуратура повдигна обвинение за хулиганство и задържа за 72 часа шофьор на автомобил за дрифт пред Народното събрание, съобщиха от държавното обвинение.
 
Кола предизвика напрежение по време на протеста в София в неделя (ВИДЕО)

Около 14.10 часа вчера на бул. „Цар Освободител” пред сградата на Народно събрание и паметника Цар Освободител по време на протест шофьор потеглил от паметника по булеварда с  управлявания от него автомобил „Фолксваген Голф“ и въпреки намиращите се в близост хора, дрифтирал, като изваждал преднамерено автомобила извън контрол. Той направил обратен завой с несъобразена скорост, навлязъл в платното за насрещно движещите се, като задната част на автомобила се носила неконтролируемо.

Протести и шествия в цялата страна в неделя (ОБЗОР)

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че шофьорът е 20-годишен мъж, осъждан, като предходната му присъда е също за хулиганство. Изготвено е постановление за привличането му към наказателна отговорност, като му е повдигнато обвинение за действия, грубо нарушаващи обществения ред, и го грози наказание до пет години лишаване от свобода.
 
Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя наблюдаващият прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа, след което съдът ще реши дали той да остане за постоянно в ареста.