Посланици видяха негативен сигнал в отхвърлянето на антикорупционния закон
Посланици видяха негативен сигнал в отхвърлянето на антикорупционния закон / БГНЕС

Посланици на европейски държави у нас определят като "негативен сигнал" отхвърлянето на проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта.

Съвместното изявление, изпратено до медиите, е подписано от посланиците на Холандия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания и Люксембург и подкрепено от посланиците на Норвегия и на Швейцария.

Парламентът отхвърли антикорупционния закон на Кунева, стигна се до скандали

"На 2 септември българският парламент отхвърли на първо четене проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта. Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията", заявяват дипломатите.

Борисов: След 3 месеца ще внесем антикорупционния закон отново

Те отбелязват още, че "ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона". "Европейската комисия поставя тази борба на водещо място в дневния ред в своите последователни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка /МСП/. Тези доклади са одобрени от нашите правителства и от поредица правителства на Република България", се казва още в изявлението.

Първанов към ГЕРБ: Да се държим мъжки, да се държим достойно коалиционно

Посланиците на страни-членки на ЕС изразяват надежда, че "отхвърлилите проектозакона политическите партии /включително онези, които не гласуваха/ ще представят възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем, като по този начин покажат, че неуспехът в това гласуване не означава, че народните представители омаловажават борбата с корупцията на всяко едно ниво".