Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска с червена боя и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба.

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо. Това разказа за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя изрази безкрайното си възмущение от посегателството върху храма и припомни, че за втори път се поругава църква в столицата от началото на протестите. Преди седмици и храмът "Св. Седмочисленици" беше надраскан надпис "Оставка".

"Това е вандализъм! Нямат срам от Бога! Кои сте вие - не съзидатели, а разрушители", изрази възмущението си жената пред екипа ни, убедена, че е дело на участници в снощния протест.

Фотосите, свидетелство за вандализма, са на клиросната певица на храма Теменужка Витанова.
 
Църквата се намира в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, под Ларгото и до входа на метрото.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.
 
 
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова също коментира във Фейсбук посегателството.
 
 

Поредна вандалщина срещу храм на вярата. Църквата "Св. Петка"- самарджийска, осъмна залята с червена боя. "Св. Петка"...

Публикувахте от Desislava Atanasova в Събота, 5 септември 2020 г.