Политолозите са единодушни – парламентарните избори да не се провеждат на първата възможна дата – 28 март. Причината – усложнената епидемична обстановка и липсата на време да се прецизира технологията за машинния вот. Здравните власти също стоят зад идеята изборите да се проведат възможно най-късно.

Политолози прогнозираха, че ако парламентарният вот се проведе след месец март, броят на карантинираните ще е по-нисък. Но се опасяват, че и този ход няма да повиши чувствително избирателната активност.

„Щабът говори за изместване. Според мен в конкретния случай институциите трябва да слушат медицинската власт и експертите, това е ясно, друг е въпросът, че не експертите управляват една политическа система“, обясни пред NOVA Първан Симеонов.

„Има много неизвестни, нямаме опит в подобна ситуация, рисковете са много. Първият тур на местните избори във Франция увеличи заболеваемостта видимо“, подчерта доц. Антоний Гълъбов.

Мненията на политолозите обаче не съвпаднаха по отношение на това с какви мотиви президентът е избрал 28 март като дата на изборите. „Всъщност аз не знам дали той точно определи дата 28-ми. Той каза, че най-ранната възможна дата е 28-ми март. В този ред на мисли той не направи политика от това“, смята Симеонов.

 „По закон президентът трябва да насрочи изборите не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Това изпреварване с близо месец и половина за мен означава само, че това беше политическо изказване“, добави доц. Гълъбов.

Как ще гласуват българите под карантина остава неясно. Изход от ситуацията може да се търси и ако се отвори Изборният кодекс. „Политически погледнато е много лошо винаги да се отваря в последния момент, а ние винаги така правим. Този път поне има някакво оправдание, коронавирусът е някакво оправдание“, каза Симеонов.

„Препоръките на Венецианската комисия са една година преди избори да няма промени в изборното законодателство, за да могат хората да имат минимална стабилност на правила“, обясни доц. Гълъбов.

Фундаментални промени в Изборния кодекс преди парламентарния вот биха довели до санкция за България от Европейския съд.