/ ThinkStock/Getty Images
Полицията се опита да предотврати рок фестивал в силистренското село Секулово заради опасения от етническо напрежение между местните роми и гостуващите рокери. Фестът все пак се е провел след личното разрешение на кмета на Дулово Юксел Ахмед.  Преди това районното полицейско управление предупреждава за опасността в специално уведомление и иска събитието да бъде преместено. Според организаторите на феста, обаче, проблем между жителите на селото няма, а в основата на издадения от полицията документ е кметът на селото Невзад Ибрям.
 
Фестивалът „Енигма рок” се организира от читалище „Христо Ботев” в село Секулово. Седмици преди провеждането на събитието кметът на селото Невзад Ибрям започва да убеждава част от жителите на Секулово, че фестът ще предизвика етнически конфликт, както и че представлява опасност за тях. Това заяви един от организаторите на събитието Боби Ейнджъл, като допълни, че в селото живеят българи, роми и турци.
 
„Кметът е циганин, той е заплашвал местните или по-скоро им е насаждал мисълта, че ние правим този фестивал с идеята за саморазправа и едва ли не ще дойдат едни мото клубове и рокерски клубове, ще ви извадят от къщите, ще ви пребият с вериги. Беше им казал, че на 9-ти, когато трябва да се състои събитието, трябва да се заключат в къщите си, да не излизат и да вземат предпазни мерки“, каза Боби Ейнджъл.
 
Според него кметът е подал молба до полицията да забрани провеждането на фестивала. На 28 август организаторите получават уведомително писмо от МВР-Дулово, в което им казват, че е необходимо да сменят мястото на събитието, тъй като село Секулово не е подходящо и е възможен етнически конфликт.
 
Боби Ейнджъл обясни, че веднага след като са получили документа, се е срещнал с кмета на община Дулово, който е подкрепил идеята за фестивала и е издал заповед за провеждането му.
 
Директорът на областна дирекция на МВР Силистра Кристиян Петров заяви, че издаденият от полицията документ не е заповед, а препоръка и нейната цел е била предотвратяване на вероятен конфликт.
 
„Колегата е взел решение чисто превантивно да им предложи, ако се съгласят. Промяна на местоположението. Но няма забрана. МВР може да забрани, ако наистина има основателни данни, че има такива данни. Още повече, че кметът е дал разрешение“, каза Петров.
 
Фестивалът се е провел успешно и не се е усетило етническо напрежение.

Според организаторите, жителите на селото от ромски произход са се страхували да излязат в началото, но след това са се присъединили към рок празненството. Кристиян Петров заяви, че в момента тече проверка на причините поради които е издадено уведомлението от полицията.