/ Снимка: Дарик, архив
Полицията предупреждава гражданите да не се доверяват и да не дават пари на непознати, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
В повечето случаи схемата се прилага спрямо възрастни хора в големите градове, които при първото обаждане са сами.
 
Сценариите може да са различни, но измамниците ще направят всичко възможно да задържат жертвата на слушалката, после ще я стресират, ще я изолират и накрая ще я убедят, че те са единственото възможно решение и тя трябва да направи всичко, което й кажат, посочват от МВР.

Семейство даде над 70 000 лева на телефонни измамници
 
Всичко започва с обаждане от непознат. Възможно е от другата страна на слушалката човекът да се представи за служител на реда. В един от вариантите той ще предупреди, че ще последва обаждане от измамници, което се и случва. Следва нов разговор, в който е възможно да се включи и друг човек, представящ се за роднина или лекар. Разговорът започва с това, че ваш роднина е пострадал, и че трябва да се осигурят пари за да му се помогне - било да се излекува, да избегне проблеми със закона, вариантите са много. Обикновено на тези думи никой не реагира, но започват брутални заплахи, езикът се променя, става крайно циничен.

Телефонни измамници оплетоха в мрежите си 25-годишна жена, дала им 17 000 лева
 
Жертвата в този момент вече е силно стресирана. Следва нов разговор, той пак е със "служител на реда", който уж успокоява жертвата и в подходящия момент я убеждава, че хората, които са я стресирали, могат да бъдат заловени, но за тази цел трябва да се заложи капан с пари или ценности, които тя спешно трябва да осигури, ще последват обещания, че парите или ценностите ще бъдат върнати.

90% от телефонните измами се извършват по една и съща схема
 
"Добрият" герой от другата страна на слушалката ще даде и указания как да стане предаването на парите и ценностите. При всички мними гаранции, жертвата се е доверила, убедена, че помага, вярва в "добрата развръзка" и изпълнява указанията. Разбира, че е измамена, едва часове по-късно, когато номерата, с които е говорила, изведнъж замлъкнат, посочват от полицията.
 
Междувременно измамниците са изпратили "мулетата" да вземат парите и правят всичко възможно да унищожат следите си, свързващи ги с престъпната дейност.

Баба даде 32 000 лева на мним полицай, посетил я в дома й
БТА