Полицаи застреляха мъж по невнимание
Полицаи застреляха мъж по невнимание / netinfo

Двама полицаи от Велинград са застреляли 68-годишен мъж при самоцелна стрелба. Директорът на РДВР-Пазарджик полковник Жоро Стоицев подаде оставка във връзка с този случай.

Вчера следобед около 15 ч. Двама униформени полицаи от РПУ Велинград са извършвали без разрешение и по собствена инициатива оглед на хижа в района на село Дорково, община Ракитово на територията на РПУ Велинград. Това са Стоян Пачалов и Росен Овчаров.

На излизане от хижата те решили да пострелят по бетонна колона и от рикошета бил прострелян 68-годишния Георги Василев Божанов от с. Дорково. Двамата полицаи дори не забелязали, че са простреляли човек. По-късно го открили още жив. Качили го на колата, но по пътя към болницата във Велинград той починал.

Министър Румен Петков изказа съболезнования на семейството и трите му деца и изрази готовността на МВР да поеме всички разходи по погребението. Двамата полицаи са дадени на военна прокуратура – Пловдив, образувано е производство, снети са им подробни обяснения и натривки от ръцете.

Пачалов е произвел 2 изстрела, а Овчаров – един.

Ясни са резултатите от проверката за алкохол на полицаите, дрегерът не е отчел употреба.

Късно снощи със заповед на министър Петков двамата полицаи са уволнени. Директорът на Генералната дирекция на полицията главен комисар Валентин Петров е предложил за освобождаване от поста изпълняващия длъжността началник на служба "Полиция" в Пазарджик Гето Гетов. Със заповед от вчера с порицание е наказан и началникът на РПУ Велинград Памукчиев.

68-годишният Георги Божанов е прострелян с пистолет Макаров от разстояние 50–60 метра, това показват резултатите от първоначалните експертизи след инцидента във велинградското село Дорково, разбра Дарик радио.

Куршумът е изваден от главата на жертвата и до 3 дни ще стане ясно от кое оръжие е излетял смъртоносния куршум, потвърди за Дарик радио заместник-военният прокурор на Пловдив Максим Караджов. Обвинение за непредумишлено убийство ще бъде повдигнато само срещу полицая, който е улучил жертвата.

Срещу двамата служители на РПУ Велинград Стоян Пацалов и Росен Овчаров ще бъдат повдигнати обвинения за престъпления по служба, след което военна прокуратура ще внесе искане за налагане на мярка за неотклонение.

На мястото на инцидента в село Дорково е направен изключително щателен оглед от следователи и полицаи, съобщи още военният прокурор Максим Караджов. Въпреки използването на следово куче и металотърсачи е открита само една от гилзите, а изстрелите са били 3. Продължава търсенето на останалите 2 гилзи.