Той извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите
Светилото на българската кардиология и сред създателите на болница "Св. Екатерина" - проф. Александър Чирков, е починал рано тази сутрин във Варна на 82-годишна възраст. Това потвърдиха източници на Dariknews в морската столица.

Проф. Чирков е почувствал неразположение през нощта, след като е вдигнал температура.

За тъжната новина съобщиха и негови колеги в социалните мрежи. 

R.I.P. проф.Александър Чирков (27.01.1938 - 24.11.2020). Точно на празника на Света Екатерина загубихме бащата на кардиохирургията в България. Поклон и нека го следва Светлина по пътя му!

Публикувахте от Д-р Свилен Георгиев в Вторник, 24 ноември 2020 г.

"С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега.  Изключителен лекар, човек и деец ни напусна.  Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори", написаха от Български лекарски съюз.

Проф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.
Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата "Св. Екатерина“. 

Той е президент на асоциацията на водещите лекари в България (1993), почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България – (2003), Учредител на Асоциацията на Университетските Болници в Република България – (2003), Учредител и член на Българската Асоциация по белодробна и сърдечно-съдова хирургия–(2003), Председател и учредител на Националния Кардиологичен Клуб (2001-2005), има редица членства и в международни организации.

От 2014 г. до сега беше главен консултант по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, София.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Сред неговите ученици е и проф. Иво Петров. За него Чирков е "човекът, който до голяма степен въведе модерния начин на мислене в медицината в България, не само в кардиохирургията и кардиологията".

"Не се надувайте, тъй като ще взема от улицата един добър занаятчия и за една седмица ще го обуча да прави това, което Вие си мислите, че е невероятно и висша еманация", казвал на състудентите си проф. Чирков, цитира го пред Дарик проф. Иво Петров.

Светла да е паметта на проф. Чирков!