/ БГНЕС
По границата с Турция ще се правят сензорни линии, където все още няма ограда. Работи се по осигуряването на наблюдение на нови 59 км от българо-турската граница, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на петъчния парламентарен контрол.
 
Октомври 2017-а: Напълно е готова оградата по границата ни с Турция

От парламентарната трибуна той поясни, че към момента се изпълнява договор за разширяване на интегрираната система за охрана на границата с Република Турция. Предвидено е изграждането на нови пет стационарни поста за интегрирано видеонаблюдение. Вътрешният министър подчерта, че за непокриващата част се използват мобилни системи, а полетите с хеликоптер на специализирания отряд за въздушно наблюдение също се допринасят за охраната на границата.

Оградата между България и Турция не е предпазно съоръжение 

Министър Младен Маринов отговори и на още един въпрос, отнасящ се до състоянието на инженерно-възпрепятстващото съоръжение по границата и подчерта, че то не е задължение на МВР и „Гранична полиция“. Граничните полицаи обаче пишат доклад за всеки установен случай на нанесена щета върху конструкцията.
 

БГНЕС


"Временното възпрепятстващо съоръжение по цялото протежение по българо-турската граница беше изградено през 2017 г. То е с дължина над 235 км. Близо 35 км, но без прилежащ път, са изградени от Българската армия. Останалите бяха изградени от областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас, на които са възложените дейностите по гаранционното поддържане", припомни Маринов.
БТА, БГНЕС