Плевнелиев защити указа си със законови текстове и математика
Плевнелиев защити указа си със законови текстове и математика / снимка: Sofia Photo Agency, архив

При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. Това се посочва в становище на президента Росен Плевнелиев по повод състава на ЦИК.

В позицията на държавния глава се посочва:

Централната избирателна комисия е независим държавен орган, формиран на партийно-квотна основа. В съответствие с принципа на политическия плурализъм Изборният кодекс предвижда в нея да бъдат включени представители, номинирани от парламентарно представените партии и коалиции. През изминалите повече от 20 години изборното законодателство и практика са предвиждали пропорционално представителство, съответстващо на резултатите от проведени парламентарни избори.

Изборният кодекс предвижда, че Централната избирателна комисия се състои от 19 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избират от Народното събрание, а останалите 15 членове се назначават от президента. Ръководството на ЦИК не е самостоятелно обособен орган, различен от ЦИК. Всички членове на ЦИК имат равен глас при приемане на актове. Няма основание членовете, които имат административно качество председател, заместник-председател или секретар, да бъдат изключвани при определяне на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. Запазването на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася за целия състав на ЦИК.

Различието, което законодателят е установил в чл.46, ал.4 от Изборния кодекс между членовете на ЦИК, е само в начина, по който те придобиват качеството на член на Комисията. Независимо от това дали членовете се избират от парламента или се назначават от президента, то във всеки случай трябва да се запази съотношението помежду им, както при политическо представителство на партиите и коалициите в Народното събрание.

Кодексът предвижда в състава на ЦИК да има по един член от партии и коалиции, които не са представени в българския парламент, но имат членове в Европейския парламент. Към момента на формиране на ЦИК това са една партия и една коалиция от партии, общо двама. Между останалите 17 членове се създава съотношение, което съответства на съотношението между партиите и коалициите в Народното събрание.

При назначаването на членовете на Централната избирателна комисия държавния глава се съобрази с този принцип и запази съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както предвижда ал.8 на чл.46 от Изборния кодекс. В цитираната алинея препратката към ал.7 се отнася само за начина на формиране на ръководството. Липсва текст, който да предвижда, че съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася само за членове извън ръководството.

Според държавния глава, единственото възможно тълкуване на кодекса е това, което той е направил, и то е в съответствие със Закона за нормативните актове. Законът предвижда в случай, че разпоредбите са неясни, те да се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби на тълкувания акт, на целта му и на основните начала на правото на Република България. Едва ли има съмнение, че целта при формиране на всички предвидени в кодекса колективни органи, е пропорционалното представителство, отразяващо волята на българските избиратели.

От „Дондуков” 2 представиха и формулата, на база на която са изчислили това разпределение - при това, в два варианта: към момента на конституиране на парламента (май 2013 г.) и към момента на формиране на ЦИК (март 2014 г.).

Вариант 1
Към май 2013 г. ГЕРБ има 97 народни представители, Коалиция за България - 84 народни представители, ДПС - 36 народни представители и „Атака” - 23 народни представители. Разпределят се 17 места в ЦИК, сред тях - и на ръководството.

ГЕРБ (97 : 240) х 17 = 6,8708
Коалиция за България (84 : 240) х 17 = 5,95
ДПС (36 : 240) х 17 = 2,55
„Атака” (23 : 240) х 17 = 1,6291

При така направените изчисления първоначално ГЕРБ получава 6 места, Коалиция за България - 5, ДПС - 2 и „Атака” - 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, Коалиция за България получава 1, ГЕРБ - 1 и „Атака” - 1 място в ЦИК, т.е. ГЕРБ има 7; Коалиция за България - 6, а ДПС и „Атака” - по двама представители.

Вариант 2
Към март 2014 г. ГЕРБ има 94 народни представители, Коалиция за България - 83 народни представители, ДПС - 36 народни представители и „Атака” - 23 народни представители.

ГЕРБ (94 : 236) х 17 = 6,7711
Коалиция за България (83 : 236) х 17 = 5,9788
ДПС (36 : 236) х 17 = 2,5932
„Атака” (23 : 236) х 17 = 1,6567

При така направените изчисления първоначално ГЕРБ получава 6 места, Коалиция за България - 5, ДПС - 2 и „Атака” - 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, Коалиция за България получава 1, ГЕРБ - 1 и „Атака” - 1 място в ЦИК, т.е. ГЕРБ - 7; Коалиция за България - 6; ДПС - 2; „Атака” - 2.

Росен Плевнелиев влезе в конфликт с мнозинството, след като възникна спор за разпределението на силите в избирателната комисия. Управляващите настояваха ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” да получат места в съотношение 5:5:2:1, докато опозицията искаше 6:5:1:1.

Президентът подписа указ именно за тази конфигурация, а Народното събрание остави ГЕРБ без представителство в ръководството и така председателят Ивилина Алексиева има само един заместник (вместо необходимите по закон двама). Всяка от страните настоява другата да отстъпи.