„От 20 години ролята на Иван Костов е да разцепва десните в България. Влиянието му е изключително силно. Ако погледнем назад във времето, ще видим, че няма нищо случайно. Костов е посочен от Луканов в първото пост-комунистическо правителство на България за министър на финансите”, заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г. 
 

Преди дни той отправи и остра критика към действията на „Демократична България” по време на балотажа в София. Позицията си Плевнелиев заяви по време на Националната работна среща на ГЕРБ, на която бяха обобщени резултатите от вота.


Плевнелиев: ДБ ме унижи като десен избирател, да си изберат Манолова за шеф (ВИДЕО)
 

„Демократична България” играха мълчаливо, но заедно с Мая Манолова на втория тур. Те водиха кампания месеци наред, в която оплюваха непрестанно ГЕРБ. Не казаха добра дума нито за газовия интерконектор, нито за F-16”, поясни Плевнелиев.

„Мен ме боли, когато се получават подобни конфликти. Нямам никакви намерение да се върна в политиката. Говоря като активен гражданин, който остана в България и милее за нея. Бях честен. Казах каквото мисля. Изминаха едни стратегически избори. Те отварят пътя към следващия още по-важен вот през 2021 г. за президент и министър-председател. Има голям риск да се промени посоката на страната. Местните избори бяха последните преди решваащата битка през 2021 г. Тогава от една страна ще бъдат популистите, а от другата ми се искаше да бъдат демократите”, каза още президентът на България в периода 2012-2017 г.

Той коментира и изборът на нов главен прокурор. Според него правителството е допуснало грешка, че не е издигнало друг кандидат, за да има истинска битка.По отношение на външната политика, българският президент Росен Плевнелиев категорично се разграничи от твърдението на френския държавен глава Еманюел Макрон, че "НАТО се намира в клинична смърт".

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт


"Това е едно тежко изказване и аз не мога да се съглася с него", заяви Плевнелиев. Според него "НАТО има ясна кауза и цел. Това е най-мощната организация за защита. НАТО е силен", каза още Плевнелиев.

 Очаквайте подробности.
NOVA