Плевнелиев: Косово има своето място в ЕС и НАТО
Плевнелиев: Косово има своето място в ЕС и НАТО / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България ще продължи да подкрепя реализацията на европейската и евроатлантическата перспектива за страните от Западните Балкани. Бъдещето на Република Косово е на достоен член на Европейския съюз и на НАТО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща у нас с министър-председателя на Република Косово Хашим Тачи.

По време на срещата Плевнелиев посочи, че изграждането на стабилно и независимо Косово ще даде своя принос за регионалната сигурност и просперитета на Балканите, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Пътят на европейска и евроатлантическа интеграция няма алтернатива за Косово и отразява единната воля на косовското общество", заяви Хашим Тачи. Косовският премиер изразил признателността си за конструктивното участие на България в мисиите на ЕУЛЕКС и КФОР.

Според премиера Тачи двустранното сътрудничество между България и Косово е много добро, но двете страни могат да постигнат повече в сферите на икономиката и образованието. Косовският премиер прикани българските компании да инвестират в енергетиката и минната промишленост на страната. Росен Плевнелиев отбеляза, че българските компании проявяват нарастващ интерес към инвестиционните проекти в региона на Югоизточна Европа, а висшите учебни заведения у нас имат отлични традиции и международно признание за качеството на предлаганото образование.