Пленумът на ВСС предлага кандидатура за главен прокурор

ВСС
ВСС / БГНЕС
Предложения за кандидатури за главен прокурор ще бъдат внесени на заседанието на Пленума на ВСС на 25 юли.
 
По същото време, когато ще се провежда заседанието, пред сградата на ВСС е организиран протест срещу издигнатата вече кандидатура на сегашния зам.-главен прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев е първото предложение за нов главен прокурор
 
На 22 юли всички членове на Прокурорската колегия на ВСС се обединиха около кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Той е първата и единствена засега номинация, а имената на останалите кандидати трябва да станат ясни най-късно до 29 юли. Понастоящем Гешев е заместник на главния прокурор при ВКС.
 
Според Прокурорската колегия, освен че Гешев изцяло отговаря на законовите критерии, той притежава и необходимия опит и морални качества да заеме поста. Той е прокурор от системата, в която има 20 години юридически стаж. Започнал е своят кариера като следовател.

ВСС публикува предложението, с което Иван Гешев бе номиниран за кандидат за главен прокурор
 
Въпреки че срещу него и неговата работа има и редица сигнали, Прокурорската колегия не видя никакви негативи в акциите на прокуратурата, които някои експерти определиха като твърде шумни.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров вече заяви, че за него номинацията на Иван Гешев е правилното решение.
 
Кандидатите за главен прокурор трябва да представят своите концепции и мотивацията им в Съвета до 12 август, а на 9 октомври Прокурорската колегия трябва да се произнесе по допустимостта им. За да бъде избран за главен прокурор, даденият кандидат трябва да получи 17 от гласовете на всички членове във ВСС.
 
БГНЕС