Пет-шест родители се събраха на протест пред общината в София
Пет-шест родители се събраха на протест пред общината в София / снимка: БГНЕС, архив

Днес се проведе отложеният вчера протест на родители, които искат увеличаване на детските надбавки и отпадане на подоходния критерий за достъп до тях. Протестът обаче премина вяло - едва пет-шест родители се явиха пред сградата на Столична община.

Първоначално протестът бе обявен за вчера - 1 октомври, но заради поредицата от протести в събота родителите решиха да го отложат за днес.

Исканията им са за увеличаване на детските надбавки и отпадане на подоходния критерий за достъп до тях. Протестът беше организиран в социалната мрежа Facebook. Те настояват и за осигуряване на повече места в детските градини, както и за премахване на ДДС-то от цената на учебниците, които не се поемат от държавната издръжка на ученика.

Елена Михайлова, координатор на протеста за София, разказа пред Дарик за мотивите: „Увеличение поне на този етап със 75%, за да се достигне сума, която най-малкото да може да покрива таксата за държавна детска градина. Друго - самото изплащане на детските надбавки да бъде за всяко българско дете, да не бъдат обвързани с доходи на семейството, защото независимо детето от какво семейство произлиза, то е дете на нашата държава и заслужава подкрепа от нея. Т. нар. безплатно образование в един момент се оказа, че не е напълно безплатно, защото се започва заплащане на допълнителни материали, помагала още от първи клас. Да не говорим, че учебници, които са за по-висок курс, са изключително скъпи. Поне за тези учебници най-малкото да бъде премахнато ДДС-то. Всичко това ще бъде оформено в петиция и ще бъде пуснато за разписване от всички, които искат да ни подкрепят и смятаме да го представим в Министерски съвет".

За днес се очакваше протест и на таксиметровите шофьори, каза за Дарик заместник-кметът по сигурността в София Иван Сотиров. Такъв протест обаче до момента в столицата не се състоя. Искането на таксиметровите шофьори е било 1400 автомобила да блокират централните улици на града, но общината е отказала и е предложила алтернативен маршрут.