Пет автобуса блокирани на хижа Здравец, затвориха Беклемето
Пет автобуса блокирани на хижа Здравец, затвориха Беклемето / Снимка: БГНЕС

Пет автобуса са закъсали в Родопите, съобщи управителят на пловдивската фирма “Хеброс бус” Веселин Дошков. Два от тях са за селата Дедево и Бойково, а един – за хижа “Здравец”, в който са само шофьорът и една пътничка. Два рейса на други превозвачи също са блокирани над село Гълъбово, на пътя за хижата в парк “Родопи”.

Два буса 4х4, натоварени с лопати и чували пясък, са тръгнали към закъсалите автобуси, каза Дошков. Началникът на областното Пътно управление Паун Иванов увери, че към хижа “Зравец” пътува и тяхна техника. Снежната покривка там е 10-15 см, но е мокра и веригите не помагат, допълни Дошков.

Десетина коли са закъсали и след отбивката от хижата към местността Копривките. Община Куклен, която трябва да чисти този участък, още няма договор с фирма за зимната му поддръжка. Кметът Димитър Сотиров обаче каза, че авариен екип на общината с багер е изпратен на място. От близките хотели съобщиха, че до следобед съборен от вятъра огромен бор е препречвал шосето, но вече е отстранен.

Най-рано до сутринта ще остане затворен проходът ТроянКърнаре, където видимостта е 10 метра и има навявания, причинени от ураганен вятър, каза началникът на Пътно управление. Почистен е Подбалканския път, където край връх Козница също имаше проблеми с проходимостта. Общо 30 снегорина на Пътно управление работят в момента в областта.