Пеевски: Ако бях началник на съдебната власт, моите убийци нямаше да са на свобода
Пеевски: Ако бях началник на съдебната власт, моите убийци нямаше да са на свобода / снимка: БГНЕС
Пеевски: Ако бях началник на съдебната власт, моите убийци нямаше да са на свобода
73164
Пеевски: Ако бях началник на съдебната власт, моите убийци нямаше да са на свобода
  • Пеевски: Ако бях началник на съдебната власт, моите убийци нямаше да са на свобода

Делян Пеевски беше разпитан в Столичната следствена служба. Повод за това стана сигналът на „Протестна мрежа” срещу него, банкерa Цветан Василев и бившия журналист  и настоящ политик Николай Бареков. Освен това следователите са разпитвали Пеевски и за предполагаемия неуспешен атентат срещу него, заради който миналата седмица бяха обвинени трима души. Пред медиите депутатът от ДПС посочи, че освобождаването на убийците му било доказателство, че не е началник на съдебната власт, както усилено се твърдяло от някои медии.

Делян Пеевски влезе в сградата на столичното следствие малко преди 13.00 ч., придружен от охранителите си. Стана ясно, че той е давал обяснения във връзка с двете разследвания, в които името му играе ключова роля. Работата на прокуратурата по сигнала на „Протестна мрежа”, който беше подаден през февруари, неочаквано се активизира в края на миналата седмица, когато главният прокурор потвърди, че проверките срещи Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев, който бил в чужбина, почти са приключили и че 12 души от управата на Корпоративна търговска банка са били разпитани.

„И се надявам как се занимават от „Протестна мрежа”, една корпоративна организация, която служи на Иво Прокопиев, много сигнали сме пускали срещу Иво Прокопиев, и той да е тук, както и аз съм тук, и други лица, които ги няма тук и не са в България”. 

По повод опита за атентат срещу него, Пеевски каза, че не познава арестуваните трима мъже и не пожела да отговори, дали е получавал заплахи за убийство. На въпроса от къде идва заплахата срещу него той отговори:

„Смятам, че адвокатът, който защитава един от обвинените за атентата срещу мен, Георги Христов, е близък приятел на едно лице, което в момента не е в България, вие се сетете кой е той. Аз съм бил началник на съдебна власт и подобни глупости. Ако бях такъв, дали моите убийци днес щяха да бъдат пуснати, аз да съм тук, а другите да ги няма”.

Пеевски остави без отговор въпроса на какво се дължи рязкото влошаване в отношенията му с банкера Цветан Василев и заяви, че очаква разследващите да издирят всички лица, свързани с опита за ликвидирането му. По-рано през деня стана ясно, че прокуратурата ще протестира решението на градския съд, с което тримата задържани за обгърнатия в мистерия опит за атентат срещу Пеевски, бяха пуснати без мярка за неотклонение. Очаква се САС да гледа мярката им за неотклонение в четвъртък.