/ Снимка: Георги Димитров
От БСП обявиха, че нарочно са напуснали залата - за да не бъде приет Кодексът на труда
Народното събрание приключи предсрочно днешното пленарно заседание. Причината - липса на кворум.

Възмутена, председателката на парламента Цвета Караянчева обвини за това отсъстващите депутати на опозицията.

"Петък е денят на опозицията. Моля, покажете залата и да се види къде са", заяви шефката на парламента. В същото време депутатите от БСП поискаха проверката на кворума, въпреки че именно те отсъстваха заедно с ДПС.

"Погледнете се, какво е това нахалство?! Колегите, които са в клинично състояние, участват дистанционно, за да може вие да проведете парламентарен контрол. Срамно е. Дано БСП и ДПС да сте доволни", реагира емоционално Караянчева и закри заседанието.

Така депутатите се разотидоха петъчно само след два часа работа, като успяха да приемат промените в закона за киното и за премахването на ДДС върху ваксините срещу коронавируса.

Седем министри обаче не успяха да отговарят на депутатски въпроси в рамките на парламентарния контрол, какъвто днес няма да има.

По-късно социалистите отхвърлиха обвинението, че са се лишили сами от правото на опозицията да пита кабинета. И признаха, че умишлено са провалили пленарното заседание, но по други причини.

От БСП обявиха, че са осуетили събирането на кворума заради включването на промените в Кодекса на труда като извънредна точка в дневния ред.

Социалистите заявиха, че са против отнемането на трудови права на работниците, чийто извънреден труд със закона се увеличава от 150 на 300 часа. От соцгрупата обещаха, че ще използват всички способи, за да попречат на приемането на поправките, които крият рискове за здравето на работниците.