/ iStock/Getty Images
Парламентът прие годишния доклад за дейността на Висшия съдебен съвет /ВСС/ за 2018 г.
 
За документа гласуваха 121 депутати и един се въздържа.
 
Докладът беше представен пред народните представители от Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, който отбеляза, че това е първата година от мандата на настоящия състав на ВСС. Докладът отразява разделно дейността на Съдийската и Прокурорската колегии към ВСС, както и на постоянно действащите комисии към тях, съгласно правомощията на съответната колегия.
 
През 2018 г. с решение на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия са открити общо 353 процедури за атестиране, като Съдийската колегия е провела и приключила общо 176 процедури. Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия е открила общо 261 процедури за атестиране и е приключила 161 процедури.
 
Комисията по професионална етика към Съдийската колегия и председателят на комисията са разгледали общо 570 преписки по жалби и сигнали на граждани. Общият брой на разгледаните преписки по жалби сигнали на граждани от Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия е 98.
 
В комисията за дисциплинарна дейност към Съдийската колегия са постъпили 12 предложения за образуване на дисциплинарни производства, като от тях са образувани общо 10 дисциплинарни дела, приключени са седем производства от предходни години. През отчетния период Прокурорската колегия е образувала 25 дисциплинарни производства, приключилите дисциплинарни производства са 11, включително от предходни години.
 
За да се оптимизира структурата на държавното обвинение, Прокурорската колегия със свое решение е закрила 11 районни прокуратури - в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград, като на тяхно място са създадени териториални поделения към районните прокуратури, които са със седалище в съответния областен град.
 
Депутатът от "Обединени патриоти" Павел Шопов отбеляза, че е било грешка да се дели ВСС на части, но тя не е била фатална. ВСС продължи в онази положителна насока, в която работеше и преди, констатира той. Депутатът препоръча на Съвета, когато преценяват моралните и професионални качества на една или друга личност за назначаване в системата, "да внимава с масонстващите и либералстващите, защото те по дефиниция са противници на тази система и бидейки вътре са къртици", които създават вълнения като събитията от преди година с протестиращите съдии.
 
Пенчо Милков от БСП коментира въпроса с натовареността на съдилищата и отбеляза, че има необходимост от реорганизиране на различни органи в системата. Като положителен пример той даде закриването на 11 районни прокуратури. Народният представител напомни, че разликата в натовареността на различните съдилища е в пъти и каза, че трябва да се работи в посока тя да стане равномерна.
БТА