/ БГНЕС
Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провала в политиката за противодействие на корупцията. Гласуваха 234 народни представители. „За“ оставката на правителството бяха 103 депутати от левицата и ДПС, против - 131 (ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и един независим).

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание вотът на недоверие се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. Вотът беше внесен самостоятелно от БСП, а поводът за него е невъзможността на кабинета да се справи с борбата с корупцията. Дебатът по първия вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 се проведе във вторник и продължи 5 часа.
 
Вотът е неуспешен”, обяви Цвета Караянчева.

Премиерът Бойко Борисов не присъства, както днес - на гласуването, така и предишните дни - по време на дебатите.

Патриотите: БСП и ДПС да се борят с корупция е все едно масов убиец да брани човешките права
 
Преди гласуването на вота в декларация от името на група Валери Жаблянов от БСП заяви, че ниският рейтинг на парламента се дължи на отсъствието на премиера от дебатите по вота и от гласуването. „Отсъствието на Бойко Борисов унижава парламента, оценката на държавния глава е правилна“, каза той.

В декларация Цветан Цветанов от ГЕРБ, пък, заяви, че е било задължение на председателя на НС да се противопостави на опитите на президента да урони престижа на българския парламент. „Във вчерашните изказвания ние не чухме нищо за неговата полезност през последната една година“, каза Цветанов по повод думите на държавния глава и последвалата позиция на Цвета Караянчева.

Симеонов към Нинова: Вие се превръщате в политическа Анита Мейзер
 
„Премиерът Борисов изпълнява ангажиментите си по повод българското председателство на Съвета на ЕС“, заяви Цветанов по повод искането премиерът да присъства в пленарна зала.
 
„В 10:00 ч. ще направим трибунка, на която ще изразим и мнението си на всичко това, което в последните дни се тиражира от БСП“, съобщи още Цветан Цветанов.

Карадайъ: Това правителство е обречено да се провали и да падне