/ БГНЕС
Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Законa за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В края на миналата година парламентът прие окончателно антикорупционния закон, а президентът наложи вето в първия работен ден на 2018-та.

20 декември: Парламентът прие новия антикорупционен закон
 
С мнозинство от 146 гласа от всички парламентарни групи без социалистите ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон беше преодоляно. 76 народни представители от БСП подкрепиха ветото, но гласовете на левицата не бяха достатъчни и законът беше приет окончателно в сегашния си вид. По време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че не признават корупцията за проблем и затова не желаят да се преборят с нея. Чуйте повече от изказването на председателя на социалистите:
 
„Ветото на президента беше последен шанс да коригирате политиката си по отношение на корупцията. Ако оценката на външните медии е под въздействие соросоиди, ви питам 83% от българските граждани, които определят корупцията като проблем номер 1 на управлението, соросоиди ли са? 80% от българския бизнес, който казва, че обществените поръчки са нагласени и предварително уточнени за един единствен изпълнител, соросоиди ли са? Целият българския народ, който е с усещането за пропиваща навсякъде корупция, и те ли са соросоиди? За да решим един проблем, първо трябва да кажем, че го има и да го назовем. Вие не признавате корупцията за проблем, как да го решите тогава?! Оставям на страна и това, че дори имаше изказвания, че тя не е престъпление, че не можем да я борим, защото не сме ѝ дали определение. 28 години всички крадат тази държава и не можем да преборим тази кражба, защото няма определение на това що е то корупция“, посочи лидерът на БСП.

Радев наложи вето на закона за противодействие на корупцията
 
Много можем да спорим за закона, но един голям въпрос стои и той е юридически аргумент, колеги от ДПС. И в конституцията, и в правото има един железен принцип от римско време до днес, дано да го има и занапред - казва се разделение на властите и взаимен контрол. Това е конституционен и юридически аргумент. Няма такова нещо в света - властта, която управлява, априори при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролират. Ето затова казваме, че няма да сработи. Ако някой ме убеди, че човекът, който краде, назначавайки си човека, който го контролира, очаквате ли този, вторият, да го вкара в затвора, няма как да ви повярвам“, допълни още Нинова.

Правната комисия в НС отхвърли ветото на Радев върху антикорупционния закон
 
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов защити закона:
 
„Смятам, че днес, когато отхвърлим ветото на президента, страната ни ще изпълни един ангажимент, като препоръка от Европейската комисия, и ще може действително да имаме повече ясна политическа воля и институционална подкрепа за това, което ще направят всички, които ще работят в борбата срещу корупцията“, посочи Цветанов.
 
„За мен е изключително важно да се знае, че ГЕРБ, формиращото се парламентарно мнозинство, искам да благодаря на всички народни представители, които са опозиционни, стигнаха до извода, че трябва да имаме антокорупционно законодателство, което да подобри координацията и взаимодействието между всички тези структури, които към настоящия момент са работили в борбата срещу корупцията. Винаги съм си задавал въпроса защо през последните няколко месеца,когато започнахме отново да говорим за антикорупционното законодателство в 44-ия парламент, БСП коренно промени философията си и защитата за начина, по който трябва да изглежда този орган и как трябва да бъде направено съответното назначаване на председател. Искам да благодаря на заявената позиция от народните представители, както от Воля, така и от ДПС, защото те бяха принципни в оценката и начина, по който са участвали в дискусията. За да може да имаме по-широката парламентарна подкрепа при приемането на законодателството на България, защото това означава устойчивост, сигурност и гаранция за изпълнение на ангажимента ни като правителство за 4-годишния управленски мандат, който имаме днес“, допълни председателят на парламентарната група на ГЕРБ.