/ БГНЕС
Около час депутатите дебатираха по темата
96227
Около час депутатите дебатираха по темата
  • Около час депутатите дебатираха по темата
Парламентът преодоля поредното вето на президента Румен Радев – този път върху промените в закона за посевния и посадъчния материал. Те засягат земеделските земи и улесняват промяната на предназначението и застрояването им. В мотивите на държавния глава се посочваше, че новите правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за специална закрила на земеделските земи и промяна на предназначението им само по изключение при доказана нужда.
 
С промените в закона за посевния и посадъчния материал се правят промени и в Закона за опазване на земеделските земи и се разрешават строежите. Те срещнаха отпор от страна на природозащитници, които се опасяват, че може да се застроят и последните незастроени места по Черноморието. Последва вето на президента. И дебатите в парламента, които доведоха до спор между Румен Георгиев от БСП и вносителят на промените Йордан Апостолов от "Обединени патриоти".

Радев наложи вето заради промени в закона за опазване на земеделските земи

"Там ясно е казано, че начинът, по който се направи промяна, да не е в закона за опазване на земеделските земи, а да е в преходните и заключителни разпоредби на закона за посевния и посадъчния материал, е порочна. На следващо място член 21 от конституцията, в който се казва, че земята е основно богатство и ограничена, тя няма как да се произвежда, този член е нарушен чрез тези промени", каза Румен Георгиев.
 
"Да, аз съм правил замени и всичките тези земи, които съм ги направил като замени, господине, в момента се използват строго само за земеделско предназначение, всичките до последния квадратен сантиметър", каза Апостолов.
 
В крайна сметка ветото на президента беше преодоляно с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Воля.