Парламентът прие на второ четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Ратификацията на документа подкрепиха 166 народни представители, а 48 бяха "против". От "БСП за България" и от "Възраждане" призоваха да се отхвърли този договор и да не се ратифицира.  

Списъкът с оръжия няма да бъде обнародван в "Държавен вестник", решиха още депутатите. От "БСП за България" поискаха списъкът да бъде разсекретен и публикуван, предложението обаче беше отхвърлено и при прегласуването с 48 гласа "за", 162 "против" и 4 "въздържал се".

"Очевидно е, че в залата има "коалиция на войната", която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова след гласуването и призова президентът да наложи вето на закона за ратифициране на споразумението. Тя отбеляза, че това, което е гласувано днес, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като министърът е подписал договор, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

"Тъй като нямаше разум и отговорност днес в залата, призоваваме президентът да наложи вето", апелира Нинова. 

"Точно 10% от депутатите са си направили труда да се запознаят каква точно помощ ще предоставяме на Украйна. Тук изобщо не става въпрос, че имаме симпатии към украинските граждани, които страдат в тази война, че България трябва да изрази своята солидарност чрез хуманитарна помощ, чрез подпомагане възстановяването на инфраструктурата, но тези политически решения сега нямат нищо общо. Особено важно е и дискусията да бъде публична, да могат гражданите да видят ясно какво се случва", заяви Кристиан Вигенин от БСП.

По време на дебата стана ясно, че Вигенин на заседание на комисията по отбрана е направил предложение да се създаде нов чл.2, чрез който да има промени в количеството и вида на безвъзмездното предоставяне оръжие, техника и боеприпаси, което предложение да замени чл. 1 от предложението. "Това, което предлагаме не е изменение на споразумението, а допълнение, защото така както е предложен законопроектът е противоконституционен", заяви още той. 

Оръжието, което България ще изпрати на Украйна, е за тренировки на военни в страни членки на НАТО и ЕС. 

След заседанието на парламентарна комисия по отбрана от думите на военния министър Димитър Стоянов стана ясно, че страната ни ще изпрати въоръжение по два секретни списъка.

"Първият списък, който е големият по обем, е за директно предоставяне на Украйна. Вторият е за тренировъчната мисия EUMAM, в Полша или Германия съответно според потребностите на украинската страна".

Украйна е отказала част от оръжието, което ѝ даваме

Логистичната операция е планирана и страната ни има готовност да предприеме действия веднага след като ратификацията бъде приета окончателно от Народното събрание и президентът да издаде указ, с който потвърждава закона.

Парламентът трябва да гласува окончателно и промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложени от ГЕРБ и ПП, с които ще стане възможно прилагането на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони от 2023-та до 2027 година, а също и отварянето на прием в частта селско стопанство по Националния план по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Срокът по плана е края на 2023-та и всяко забавяне може да провали възможността за подкрепа на земеделските райони.

 
Теодора Цанева/БТА