Парламентът изслуша Маринов за фалшивите телкове
100770
Парламентът изслуша Маринов за фалшивите телкове
  • Парламентът изслуша Маринов за фалшивите телкове
Парламентът изслуша министъра на вътрешните работи Младен Маринов по повод разследването на схеми за издаване на фалшиви решения за ТЕЛК.

ГДБОП: Над 200 фалшиви ТЕЛК решения са издадени само за 4 месеца
 
В 10 области, сред които Силистра, Враца, Габрово, Монтана и Перник, са издадени най-много пенсии за инвалидност. През миналата година от държавния бюджет е отпуснат 1,5 млрд. лева за предоставяне на такива пенсии, стана ясно по време на изслушването.
 
МВР е установило, че в схемите за фалшиви телкове са замесени сирийци. На посредниците по схемите са предоставени между 600 и 2500 лева.

ТЕЛК далаверата във Варна: 1,7 милиона лева, открити в банкови касети (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Министър Маринов призова за законодателни промени, които да пресекат престъпните схеми: "Има областни дирекции, които имат до 30% инвалидност, има такива, които са до 10% инвалидност. Г-н Цветанов даде статистика от 1988 г., където общият процент за държавата е два до три, което е нормална европейска практика. Тези цифри говорят сами по себе си. И фактът, че всяка година се отпускат все повече средства за тази идейност в държавния бюджет показва, че има някакъв проблем".
 
Попитан дали законодателните промени означават и завишаване на санкциите, той отговори: "Санкциите сами по себе си не са достатъчни като законодателни промени. Аз съм привърженик на това, че само увеличаване на санкцията не води до резултат. Води до резултат неотменността на налагане на тази санкция и нейното събиране. Ако само ще вдигаме санкциите, а няма как да ги съберем, по-добре да не го правим".