Падна първият сняг. Обявиха жълт код за понеделник
Падна първият сняг. Обявиха жълт код за понеделник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Първият сняг за тази зима покри полите на Витоша. На повечето места снежната покривка е само няколко сантиметра, на Черни връх обаче достигна 15 см.

Във всички планински райони над 1500 метра през деня е валял сняг, информира БГНЕС, позовавайки се на НИМХ. Очаква се и утре снеговалежът да продължи.

Тази седмица започна с топло време, нехарактерно за сезона, като се задържа до събота. Жителите на морската столица Варна дори напълниха местните плажове. Рязката промяна на времето настъпи с идването на почивните дни. Проливните дъждове се изсипаха в цялата страна и продължиха до сутринта на в неделния ден.

За утре е обявен жълт код за Южна и Източна България заради очаквани интензивни валежи от дъжд. Кодът се отнася за осем области - Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Бургаска и Варненска. След временно отслабване, а на места и спиране на валежа, от юг валежите отново ще започнат.

По-интензивни ще бъдат валежите в Южна България, а след пладне - в източните райони. Вятърът ще бъде слаб от северозапад, в източните райони умерен до силен от север. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, по високите полета с 1-2 градуса по-ниски, в София - около 4°. Максималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в София около 8°.

При обявен жълт код времето е потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но се препоръчва хората да са внимателни и в течение на очакваните метеорологични условия.

Прогнозата за следващите 10 дни може да видите на Vremeto.bg