/ / iStock/Getty Images
Кои са добрите болници в България и как хората да направят избор къде да се лекуват? С отговора на този въпрос са се заели няколко пациентски организации, обединили се в здравна коалиция.

Неподозиран риск: Козметици инжектират ботокс и хиалурон (ВИДЕО)

Те са разработили специална он лайн платформа, която предоставя възможност на пациентите да дават мнения и оценки на лечебните заведения. Порталът goodhospital.bg ще класира лечебните заведения по 10 критерия, а тези от тях, които отговарят на всички, ще получават сертификат „добра болница“. Той ще важи за една календарна година.

Нови отговорности и професионални сблъсъци в спешното отделение на „Св. Анастасия“

„Няма да оценяваме дали болниците работят добре или зле – колко правилно оперират или колко правилно изписват лекарства. Нашата оценка се базира на публично достъпна информация, която всеки може да провери в интернет. Второ – тя е насочена към това доколко болницата е прозрачна и загрижена за своите пациенти“, обясни д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Уникална операция: Отстраниха 1 кг тумор от мозъка на мъж

Идеята има за цел единствено да помага на пациентите да направят информиран избор, защото все още има болници в страната, които нямат дори интернет сайт, като информацията за тях и техните ръководители е оскъдна и може да бъде намерена единствено в регистрите на Министерство на здравеопазването. Зад инициативата стоят Център за защита правата в здравеопазването, Пациентски организации „Заедно с теб”, Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Дара хелп. 

Фалшиво ли е ТЕЛК решението на директора на пазарджишката болница? (ВИДЕО)

Въпреки че законът задължава лечебните заведения да публикуват предварително цените на медицинските услуги, не всички са го направили, напомнят авторите на идеята. 

„Целта на тази информация, засягаща лечебните заведения, е само да ориентира пациента, когато избира в коя болница да потърси помощ“, обясни д-р Кацаров.