Отстраниха директора на болница ”Св. Анна” в София
Отстраниха директора на болница ”Св. Анна” в София / sxc.hu
Д-р Димитър Димитров
80454
Д-р Димитър Димитров
  • Д-р Димитър Димитров

Дългогодишният директор на столичната болница "Св. Анна" е отстранен от поста си след Общо събрание на акционерите на лечебното заведение, провело се днес. Това съобщиха за Дарик от Здравното министерство.

Москов сменя ръководствата на 3 болници

Заявка за освобождаването на Димитров даде още преди 3 месеца ресорният министър д-р Петър Москов. Тогава той посочи, че ще бъдат отстранени трима болнични директори, един от които Димитров, за това, че поверените им лечебни заведения са държали големи суми пари във вече фалиралата КТБ.

Останалите болници, в чиито ръководства Москов обеща промени, бяха варненската "Св. Марина" и пловдивската "Св. Георги."

Пред Дарик обаче д-р Димитър Димитров изтъкна, че за уволнението му мотиви няма. Той посочи, че „днес за добра работа се освобождава от длъжност".

„Днес бе 38-ото редовно събрание на акционерите на „Света Анна", тъй като трябваше да отчетем дейността си през 2014-а година. Можем да се похвалим, че болницата и през 2014-а, както и през останалите години, въпреки тежестта и трудностите, недофинансирането и лимитите, които бяха и миналата година, приключихме с успешен положителен резултат от над 490 000 лева след плащане на данъци. Към момента болницата също е в перфектно състояние, с около 1 милион лева в банкови сметки. Имаме възможност да поемем пък и тези лимити, както и се справяме", подчерта д-р Димитров.

Той посочи, че една от точките в дневния ред на събранието е била промяна в Съвета на директорите: „Съветът на директорите досега се състоеше от пет човека. Предложението на държавата бе Съветът на директорите да бъде намален от пет на трима. Съответно аз не съм в тези тримата. Искам да благодаря на целия екип на болницата, тъй като в тези тежки години работеха много добре и наистина показахме качествени резултати. И за голямото мъжество на целия личен състав на тази над 135-годишна болница, която е една от най-успешните центрове на България. Това е търговско дружество. Както и в предишния случай - за добра работа те освобождават, няма никакъв проблем. Мога само да пожелая една много „успешна" на успешната здравна реформа, която е в момента, и съответно успехи на новия съвет, но нека първо да бъдат вписани".

От Българската стопанска камара осъдиха уволнението на Димитров, като в отворено писмо обявиха, че досегашният болничен директор заслужава уважение. От работодателската организация са убедени, че причина за това действие са не пропуски в работата на д-р Димитров, а безпринципен и недопустим персонален натиск.

„На фона на огромните дефицити в болничната помощ управляваното от д-р Димитров лечебно заведение е едно от малкото, които работят на печалба и нямат задължения към доставчици и институции," се казва в писмото.

Директорът на столичната болница „Св. Иван Рилски" е освободен от длъжност

От Българската стопанска камара допълват, че са силно обезпокоени от факта, че случаят с д-р Димитров не е изолиран, тъй като неотдавна по същия „недопустим" начин е бил освободен и друг водещ мениджър в системата на здравеопазването.

„Не изключваме тази практика да продължи". се подчертава в писмото.

В подкрепа на уволнения Димитър Димитров към момента са се обявили в подписка над 330 лекари и медицински сестри.