Отпадна задължението на адвокатите да докладват на ДАНС за свои клиенти

/ БГНЕС
Отпадна задължението на адвокатите да докладват на ДАНС за свои клиенти
101578
Отпадна задължението на адвокатите да докладват на ДАНС за свои клиенти
  • Отпадна задължението на адвокатите да докладват на ДАНС за свои клиенти
Отпада задължението на адвокатите да докладват на ДАНС за свои клиенти, решиха депутатите с приемането на второ четене на промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари. С новите разпоредби отпада и задължението дружествата да внасят в спецслужбите вътрешните си правила срещу прането на пари.

Адвокати искат оставката на ръководството на Висшия адвокатски съвет
 
Парламентът окончателно се отказа от идеята да задължава адвокатите да докладват пред Държавна агенция „Национална сигурност“ за съмнителни операции или сделки на свои клиенти. Този ангажимент предизвика недоволството на гилдията, след като бе въведен в началото на тази година.
 
Стигна се и до множество протести пред Висшия адвокатски съвет. Според адвокатите така те се превръщат в доносници и нарушават адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията.
 
За да бъде взето компромисно решение бе създадена работна група, в чийто състав влязоха депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и представители на ДАНС и Висшия адвокатски съвет. Съгласно направените днес промени адвокатите ще подават информация в ДАНС само в определени случаи и то когато някой отиде при тях и поиска консултация как се перат пари или как се финансира тероризъм, обясни депутатът Маниол Манев от ГЕРБ:
 
„Адвокатите няма да бъдат доносници. Никой никога не го е искал това, не го е целил и сега текстът е направен така като тяхно предложение, по тяхна идея. И със съгласието на ДАНС и на цялата работна група. Само когато някой поиска да ги направи съучастник в това престъпление - прането на пари и финансиране на тероризма, имат задължение да информират. А когато извършваш престъпление, има Наказателен кодекс, по който отговаряме всички. В никакъв друг случай, в никакви други отношения те няма да бъдат задължени да подават такава информация.“

От Висшия адвокатски съвет не виждат разнобой в гилдията
 
Новите текстове предвиждат декларация за действителни собственици на фирми да подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър.
 
С новите разпоредби отпада и задължението дружествата да внасят в спецлужбите вътрешните си правила срещу прането на пари. Те ще имат обаче на разположение половин година, след като ДАНС публикува рисковете на страницата си, да ги идентифицират и да ги включат в своите фирмени правилници.