/ БГНЕС
АБВ поиска отмяна на процедурата за избор на нов боен самолет
100212
АБВ поиска отмяна на процедурата за избор на нов боен самолет
  • АБВ поиска отмяна на процедурата за избор на нов боен самолет
Да се отмени процедурата за избор на нов тип боен самолет, поиска АБВ. Лидерът на партията Румен Петков настоя за модернизация на цялата военна техника. От АБВ смятат, че няма експертиза при оценката на офертите за изтребителите.
 
Лидерът на АБВ се позова на доклад на военния министър, според който голяма част от информацията, нужна за избора на нов тип боен самолет не е дадена на министерство на отбраната. Петков настоява за конкретни анализи на състоянието на въоръжението ни. Той смята, че правителството „ни е набутало в деликатна ситуация“.

Каракачанов очаква по-ниска от предварително уговорената цена за F-16
 
„Това са достатъчно сериозни основания ПП АБВ да настоява за отмяна на тази процедура - принципен мораториум върху този тип въоръжение, модернизация на съществуващите мощности във Военновъздушните сили. Искам да подчертая, че до 90-та година България е разполагала с 300 въздухоплавателни съда, 136 самолета, в това число транспортни, останалото хеликоптери, в това число транспортни“, коментира Румен Петков.
 
Милиардите за самолети от АБВ искат да се вложат в нови технологии, образование и мерки срещу демографската криза.

Радев: Конкурсът за нов изтребител бе опорочен, това е удар по България
 
Петков прогнозира още, че правителството ще направи всичко възможно да остане на власт докато бъде избран нов главен прокурор.
 
„Управляващото мнозинство в този парламент ще направи всичко възможно да задържи, независимо от вътрешните сблъсъци на нехигиенична, неполитическа основа на междуличностна непоносимост, този парламент, до избора на нов главен прокурор. Аз не считам, че изборът на нов главен прокурор ще предизвика катаклизми, но имам основания да разсъждавам по този начин“, заяви лидерът на АБВ.
 
От партията искат още запазване мощностите на реакторите на АЕЦ Козлодуй и изграждане на АЕЦ Белене