Днес се проведе официалната церемония за откриването на междусистемната газова връзка между Гърция и България, на която домакин бе президентът Румен Радев. Събитието се проведе в Националния дворец на културата в София. 

По покана на българския президент в България пристигнаха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните директори на "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

откриване интерконектор
БТА

Интерконекторът България-Гърция прави нашата държава по-малко уязвима. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на церемонията по официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се провежда в Националния дворец на културата. 

Гълъб Донев
БГНЕС

Новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности. Освен това ще осигури диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната, смята Донев. 

"Благодаря за поканата на това специално събитие на този важен ден!", приветства присъстващите председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен по време на церемонията за откриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ.

интерконектор
БГНЕС


"Проектът за интерконекторът седи вече 10 години на дневен ред. Започна през 2009 г., когато България беше много тежко засегната от решението на Газпром да прекрати потокът на газ през Украйна. Отне много време да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект, и днес бих искала да благодаря на вас – екипа на интерконектора, и да благодаря на всички български и гръцки правителства за това, че подпомогнаха това да стане.
Необходимо е търпение, и си личи, че сте го постигнали. ЕС подкрепя този проект от самото начало и фактически, и финансово – с близо 250 млн. евро", каза Фон Дер Лайен.

интерконектор
БГНЕС


"Днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа", каза председателят на ЕК.

"Този газопровод „обръща играта“, променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руския газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ за България, и това е страхотна новина в такива трудни времена", обяви Урсула Фон Дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС

И в България, и в ЕС, хората усещат последствията от войната на Русия. Но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата. За да се постигне това, първата стъпка беше за диверсификация, която беше подпомогната в тези критични моменти. Бяха важни и огромните инвестиции в алтернативните електроцентрали – това създава работни места, и ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо да се освободи от хватката на Русия.

Ние в момента сме изправени на критичен кръстопът: енергийната криза е сериозна, значителна, и съм уверена, че можем да се спрамив с нея. Но тя изисква от Европа една обща реакция и отговор, който изисква да се намалят цените на разходите за енергията за семействата, домакинствата и бизнесите. Вчера, например, всички в ЕС се споразумяхме да ограничим доходите на определени фирми и да ги насочим към подкрепа за домакинствата", каза председателят на ЕК.

Президентът Румен Радев посреща Николае Чука
БТА


Първи октомври е важна дата за всички ни. Днес отбелязваме началото на търговската експлоатация на интерконектора между България и Гърция. Това е един ключов етап за развитие на енергийната система в целия регион на Югоизточна Европа.

Това заяви при откриването на събитието, посветено на въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора България-Гърция, изпълнителният директор от българска страна на компанията оператор "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева, която в началото на своето изказване поздрави официалните гости.

Началото започна и бяха преодолени трудни предизвикателства, като това се случи с политическата воля на Гърция и на България, но нямаше да стане възможно без подкрепата на ЕК и енергийния сектор в региона.

Искам да изразя лична благодарност към президента на България Румен Радев за личната му ангажираност за това количествата газ по газопровода да стартират преди началото на отоплителния сезон, каза още Георгиева.

Проектът нямаше да бъде възможен без професионалните, лидерски и лични качества на всички замесени в неговото осъществяване, посочи тя.

Днес можем да потвърдим доставките не само за България и Гърция, но и на целия регион на Югоизточна Европа. С него ще можем да осигурим и доставки за Молдова и Украйна, допълни изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би".

В момента проектът тръгва със своя първоначален капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като до 2024 година се очаква на Комитини да бъдат изградени компресорни станции, така че капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м на година.

Тя посочи, че малко хора са вярвали в успеха на този проект, но днес той вече е факт, както и че не е приемала работата по него като задължение, а като лична кауза.

Президентът Румен Радев посреща посреща Александър Вучич
БТА

Газовата връзка с Гърция: През какви перипетии премина изграждането ѝ

Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка от руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на газова мрежа, на която може да се разчита. Това заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис по време на церемонията по официалното въвеждането в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Домакин на събитието, което се провежда в Националния дворец на културата, е президентът Румен Радев.  
 
Мисля, че всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това мероприятие, отбеляза Мицотакис. Относно интерконектора той каза още, че тръбите ще подсилят сигурността на доставките и за цяла Европа.

Мицотакис припомни, че Гърция е работила с предходните правителства на България, за да се стигне до прикючването на проекта. 

Президентът Румен Радев посреща посреща Стево Пендаровски
БТА


Засега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим обема на доставките. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на церемонията по официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се провежда в Националния дворец на културата.

Проектът ще изпълнява много важна роля в осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа. Енергийната сигурност е част от националната сигурност на всяка държава, сегашната ситуация в света доказва това. От години азербайджанският газ е на пазара в Европа, а сега и в България. Южният газов коридор е един от най-големите инфраструктурни проекти на континента, който промени енергийната карта на Европа. Азербайджан е горд, че инициира този коридор. Той пренася газ до потребители по нов път и от нов източник“, отбеляза Илхам Алиев. 

откриване интерконектор
БТА


Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония за откриването, защото заедно с нашите продуктивни и двустранни срещи, това е една полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по официалното въвеждането в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Румен Радев  интерконектор откриване
БГНЕС


Държавният глава е домакин на събитието, което се провежда в Националния дворец на културата в София. 

Чрез стратегическото сътрудничество между България и Гърция можем да постигнем стабилност в региона, смята Радев. Отдавна го чакахме този интерконектор, посочи също той. Радев каза, че не е било лесно да се постигне този проект, като няколко правителства са били ангажирани с него. 

Той благодари на всички, замесени в проекта, включително и на Европейската комисия за финансовата подкрепа. 

Президентът Румен Радев посреща Кириакос Мицотакис
БТА


Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни да са енергийните предизвикателства. Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски на церемонията по официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се провежда в Националния дворец на културата.

"Днес сме заедно в един момент на много кризи, които взаимно се подсилват. Светът тъкмо започна да се възстановява от пандемията и руската агресия в Украйна провокира нова енергийна криза със социално-икономически отзвук. Новият интерконектор е дошъл в много важен момент и за региона, и за континента. Ние трябва да посрещнем една трудна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа", смята той. 

Стево Пендаровски
БТА


Пендаровски поздрави Азербайджан за конструктивната им роля в целия процес, както и България и Гърция, които, разширявайки енергийната си инфраструктура, помагат за свързването на целия регион. 

Никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже този проект, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се провежда в НДК.

Александър Вучич
БТА


Искам да поздравя нашите български и гръцки приятели за успешното приключване на този интерконектор, защото в началото никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже той, заяви Вучич.

Срещахме се, говорихме, споменавахме го като някакъв лукс, който не ни е чак толкова нужен. Проектът се оказва много важен и за Сърбия, каза Вучич и отбеляза, че вече е започнало изграждането на интеконектора между Сърбия и България. След година се надявам да бъде приключен и от двете страни, заяви сръбският президент и изрази надежда, че през 2023 г. ще се отпразнува подобна церемония и в Сърбия. 

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

България остана без газ в началото на 2009 година след като Русия спря доставките на синьо гориво през Украйна. Тогава това беше единственият път за доставка на природен газ към страната ни - така започва историята на новия интерконектор между България и Гърция.

Още през 2009 интерконекторът е обявен за проект от национално значение. Следващата година България сключва споразумение с Гърция за изграждане на тръбата.

През 2011 година е регистрирана компанията-оператор. През 2015 е приета пътна карта на проекта, две години по-късно тръбата има разрешение за строеж в България, а след още две и в Гърция. Едва през 2019 година е осигурено финансиране на проекта и е направена първа копка.

Газовата връзка е дълга 182 километра, като 140 км са на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап. От тях България ще получава 1 млрд. м3/год.

Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата ~813мм и с налягане ~ 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка ~ 42 бара.

Цената ѝ е над 240 млн. евро. 
БТА/БГНЕС