/ БТА
Хиляди любители на военната авиация от цялата страна изпълниха авиобаза "Граф Игнатиево". Те наблюдават авиошоу по повод 110-та годишнина от първия боен полет на българската бойна авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения. Сред гостите са и президентът Румен Радев, който е и бивш командир на Авиобазата, министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на местната и държавна власт.  

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй. Точно в 11:00 часа се състоя и официалното откриване на четиричасовата интензивна, богата летателна програма. Ще бъдат представени елементи от основните мисии и задачи, изпълнявани със самолети  МиГ-29, Су-25К, C-27J Спартан, Л-410, L-39ZA, PC-9M и вертолети Ми-24, Ми-17, AS-532AL Cougar, AS-565 Panther и Бел-206, демонстрация на бойните способности на българските пилоти от състава на Военновъздушните и Военноморските сили. 

БТА

След финала на всяка задача във въздуха, авиационната техника ще рулира в непосредствена близост до линията на публиката, така че нашите малки зрители да усетят мириса на авиационното гориво.
Статичен показ ще запознае посетителите с предназначението и летателните характеристики на авиационна техника на въоръжение във Военновъздушните и Военноморските сили, както и със специалната обслужваща техника на летището. Ще бъдат представени още комплекси и техника от зенитно-ракетни и радиотехнически войски. В отделни центрове посетителите ще могат да разгледат и научат повече за дейността, авиационното оборудване на самолетите и професионалните отговорности на различните специалисти от състава на ВВС.

БТА

В кратките почивки на демонстрациите Представителният оркестър на Военновъздушните сили ще представи богат репертоар на военни маршове и произведения от филмова музика, рок, джаз, българска естрада, както и народна музика.

БТА

Входът в авиобаза "Граф Игнатиево" в празничния ден е свободен. От рано сутринта трафикът по пътя Пловдив - Карлово е затруднен поради огромния интерес към събитието и от полицията предупреждават тези, които няма да отиват в Авиобазата, да използват обходни маршрути. БДЖ осигури осем допълнителни влака, които ще пътуват между Пловдив и Граф Игнатиево, за да бъде осигурен удобен превоз за посетителите на военновъздушната база.
Министерство на отбраната