Откриха стафилококова инфекция при 11 работници в Сливен
Откриха стафилококова инфекция при 11 работници в Сливен / снимка: sxc.hu

При 11 от общо 29 работници в кетъринговата фирма в Сливен, нахранила натровените сливенски ученици, е открито стафилококово носителство, съобщи за Дарик директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев.

Предстои да бъде наложена глоба на фирмата, а кухнята остава затворена.

По-рано Регионална здравна инспекция /РЗИ/ издаде предписание за предоставяне на поименен списък на работниците. Те трябва да преминат преглед при общопрактикуващ лекар за констатиране на възпалителни заболявания на кожата, очите и горните дихателни пътища.

На 15 януари ще бъде извършена проверка от специалисти на здравната инспекция, уточни директорът на РЗИ д-р Виолета Узунова и добави, че ако има установен активно болен служител, той ще бъде отстранен от работа и лекуван.

„Целта на проверката е да се установи дали някой от работниците-носител е и в момента активно болен", обясни д-р Узунова.

Преминалите през спешното отделение деца посещават училища, които се снабдяват с храна от обща кухня. На 10 януари учениците са обядвали пилешка супа и питка, като два часа след това са получили стомашни болки и многократно повръщане. Децата масово са били транспортирани с линейки или от родителите си до болницата. Децата са от различни населени места на общините Сливен, Котел и Твърдица.

Фирмата, доставила обяда на учениците, има договор за кетъринг на 21 училища в общините Сливен.