Отхвърлиха искането на БСП и ДПС анкетна комисия да разследва Цветанов
Отхвърлиха искането на БСП и ДПС анкетна комисия да разследва Цветанов / Sofia Photo Agency, архив
Отхвърлиха искането на БСП и ДПС анкетна комисия да разследва Цветанов
50974
Отхвърлиха искането на БСП и ДПС анкетна комисия да разследва Цветанов
  • Отхвърлиха искането на БСП и ДПС анкетна комисия да разследва Цветанов

Мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП и ДПС временна комисия да разследва вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов за намеса в съдебната власт.

Това стана в отсъствието на самия Цветанов и без нито едно изказване в негова защита от депутати от ГЕРБ по време на дискусията, която продължи повече от час.

По време на дебатите Михаил Миков от БСП заяви, че чрез своите публични изказвания вътрешният министър системно насаждал недоверие в съдебната власт. „Представя пред обществото оценки и квалификации по отношение на неприключени съдебни производства и актове на съда. Оказва се системен натиск върху съда да не зачита презумпцията за невинност", добави Миков.

От парламентарната трибуна Лютви Местан от ДПС каза, че това е проблем, който има пряко отношение с конституционните устои на Република България, тъй като дискредитира основополагащи конституционни принципи за разделение на властите и за върховенството на закона. „Ще го кажа тихо, за да направите едно усилие да ме чуете. В България от три години тече опасен процес за налагане на правораздаване по целесъобразност. Тече опасен процес на упражняване на системен натиск върху съда да правораздава по политическа целесъобразност, а не по законосъобразност", каза още депутатът от ДПС.

„Аз се надявам, че комисията ще изясни всички обстоятелства и ще стигне до някакви сериозни изводи именно по отношение на това как да не чертаем с гранична линия между това кои са прави и кои са криви, а имайки предвид недостатъците и в правоохранителните органи в Министерството на вътрешните работи, и в съда - да намерим верните решения, защото вярното решение в случая би трябвало да бъде ясна идея какви промени трябва да бъдат направени в законите, за да има ефикасна съдебна реформа", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.