С водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на 6 май отбелязваме Денят на храбростта и празник на Българската армия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Ден на храбростта и празник на Българската армия
БТА

Проявите за празника са организирани в София и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив.
 

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини започна малко след 9.30 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата.  Той бе отслужен от Негово Преосвещенство Герасим, епископ Мелнишки, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. 

Още снимки от честванията вижте в галерията

Ден на храбростта и празник на Българската армия
БТА

В тържествения ритуал участваха Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.



След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България бяха произведени 20 артилерийски салюта. 

Ден на храбростта и празник на Българската армия
БТА

Военнослужещите от представителните части преминаха в тържествен марш, след което се проведоха демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.



В Пловдив, в авиационна база в „Граф Игнатиево“, има демонстрации с изтребители МиГ-29 и бойни вертолети. А на полигона в Црънча край Пазарджик силите за специални операции показаха акция за обезвреждане на терористи.

Демонстрациите на бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски показаха в 61 стрямска бригада - гарнизон Казанлък на закрита за граждани церемония, заради извънредната обстановка в страната. Представителите на военните формирования на най-големия вид въоръжени сили показаха 37 вида техника, сред тях бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бойни бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Guardian" и "Commando select", бронетранспортьори БТР-60 и зенитно-ракетни комплекси "Оса".

Четири самолета СУ25 от авиобаза "Безмер" прелетяха над Ямбол след тържествения водосвет и молебен за здраве на българските воини.

БТА

БТА

С вдигане на националния флаг и награждаване на военнослужещи на морска гара Варна започнаха тържествата за Деня на храбростта и празника на Българската армия. С атрактивни демонстрации десантните части на Военноморските сили отбелязаха празничния ден.

БТА