От партията посочиха, че все пак са готови със свой състав за правителство
Скандал на пресконференция на „Възраждане“ в пресклуба на БТА.

Днес от партията събраха медиите, за да направят първи коментари за резултатите от провелите се на 2 октомври избори. Още в самото начало на пресконференцията, обаче, лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че тя няма да започне, ако залата не напуснат определени медии.

„Представители на жълто-кафявите медии да напуснат, няма да има пресконференция иначе. Ние не изпращаме съобщения до медии, които са финансирани от външни фондации. Доколкото разбирам тук има такива. Не желаем да бъдем с тях в една зала. Нашият морал не позволява, не нарушаваме принципите си“, категоричен бе той и поиска съдействие от служители на БТА „да направят опит да освободят терена“.

След като това не се случи, той прекрати пресконференцията и даде своеобразен брифинг отвън пред журналисти от всички медии.

Възраждане Костадин Костадинов
БГНЕС

"Единственият мандат, който ние ще подкрепим, е този на "Възраждане". Ние сме готови със състав на свой кабинет и ще го представим, ако президентът връчи на "Възраждане" третия мандат", посочи на излизане Костадинов.

Той подчерта, че 63% от избирателите не са отишли да гласуват и това е най-сериозният проблем. По думите му най-вероятно отиваме на нови избори. „Единственият ни партньор е българският народ и това, което ще направим, е да поискаме неговото доверие“, допълни той.

„Политиките в България винаги са поставяни на заден план. Няма никакво значение кой ще бъде министър-председател. Важни са политиките“, категоричен бе лидерът на „Възраждане“.

Възраждане Костадин Костадинов
БГНЕС

Относно съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ, Костадинов каза, че сега, доколкото разбира, ще започнат някакви преговори да се водят. "Останах изключително изумен от състава на преговорния екип, който е определен. Честно казано доста ме развесели", коментира той. 

Председателят на "Възраждане" обяви, че на свой ред ще излъчат преговорен екип за разговори с останалите политически сили в парламента по друга тема - влизането на България в еврозоната.

"Наясно сме с това, че в парламента, като изключим "Възраждане", всички останали са за унищожаването на българския лев и за приключването на българската финансова независимост", посочи той. Затова от "Възраждане" смятат, че трябва да има референдум по темата и ще търсят подкрепата останалите политически сили за свикването на такъв. Ако не я получат, ще събират подписи.

Възраждане Костадин Костадинов
БГНЕС


Попитан дали ще носи отговорност за провала на сформирането на правителство, Костадинов каза, че "това правителство в момента се сформира в американското посолство". По думите му разговорите там не спират. 

"Най-важното е България да продължи да живее в мир, защото правителството, което в момента се създава - т.нар. евроатлантическо правителство, има една основна цел и тя е да вкара България във войната. България няма нужда от евроатлантическо правителство, България има огромна нужда от българско правителство, каквото няма от десетилетия наред", смята той. 

Костадинов каза, че ако третият мандат отиде при тях, ще предложат политиките, които и досега са предлагали - на първо място защита на българската финансова независимост, за да не се допусне унищожаването на българския лев,  антиинфлационни мерки, каквито са предложили още декември миналата година, после януари и февруари и не са били приети.

"Имаме готова демографска програма, която ще предложим", посочи още той във връзка с последните данни на официалната статистика за населението в страната.