/ БГНЕС
От 1 януари засегнатите работници от локдауна ще получават помощ от държавата в много по-голям размер. Това анонсира социалният министър Деница Сачева по време на пресконференцията в Министерския съвет за удължаването на ограничителните мерки до края на януари.

Тя ще предложи служителите, останали без работа или в неплатен, да вземат 75% от осигурителния си доход.

Тези, които бяха затворени на 27 ноември, ще получат до 31 декември по 24 лева на ден. Сачева обясни, че тогава е нямало как държавата да прибегне към мярката за по-голямата сума, тъй като е трябвало да се действа много бързо.

"Сега вече има време да го направим на 75% от осигурителния доход", обясни министърът на социалната политика.

"Сектор търговия с изключение на моловете продължава да работи. Стремим се да спазваме мерките, които ген. Мутафчийски препоръчва", допълни от своя страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той посочи, че се работи съвместно с НАП за икономическа подкрепа за бизнесите. „Заедно с НАП представихме мярката, с която ще компенсираме бизнесите, които са били затворени.“

Икономическият министър допълни, че над милиард и 100 милиона лева са инвестирани като са подкрепени над 250 хиляди работни места. „Тези мерки търпят и ново ускоряване.“
„Използва се силата на приходната агенция НАП, която се превръща и в разплащателна, за да отговорим на очакванията на бизнеса. Някои от мерките са подкрепени с европейски средства. Това са различни типовете мерки. С европейски средства е по-трудно."