/ iStock/Getty Images
Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Управляващ орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., осигурява 2,5 млн. лв. за обновяване на спортната база в професионални гимназии в страната.

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя директно на Министерството на образованието и науката по процедурата „Спорт в училище” по приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура“ на европейската програма. Мярката обхваща 102 учебни заведения, които се обновяват със средства по ОПРР, съобщиха от МРРБ.

Отложени надежди: COVID-19 стегна в здрава хватка световния спорт (ВИДЕО)

С предвидения бюджет, след анализ на нуждите, МОН ще може да достави ново спортно оборудване и обзавеждане, с което да се подобри инфраструктурата за насърчаване на активния спорт. Така ще се надградят и подобрят условията за провеждане на учебните часове по физическо възпитание и по-пълноценно упражняване на спортни дейности в училищата. Постига се и обновяване на учебната база в гимназиите наред с ремонтираните сгради, иновативно обзавеждане и професионално оборудване за различните специалности.

Домашни тренировки с популярни българи по време на карантината (ВИДЕО)

До момента инвестициите от МРРБ чрез Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 и Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 в сферата на образованието са в размер на над 1 млрд. лв., от които за спорт и спортна инфраструктура са вложени близо 145 млн. лева.

Крайният срок за подаване на проектно предложение е 3 юни 2020 г.

Насоките за кандидатстване, заедно с приложенията към тях, са публикувани на интернет сайта на програмата www.bgregio.eu, в меню „Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020“, „Актуални процедури“, процедура BG16RFOP001-3.004 „Спорт в училище“ и на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове – www.eufunds.bg.