/ ThinkStock/Getty Images
Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков обясниха как учениците и учителите ще се възползват от безплатната почивка у нас това лято. Мярката е част от новите мерки на служебното правителство за подкрепа на туризма у нас.

Училищата ще имат възможност да кандидатстват втори път за участие в програмата за безплатни летни пътувания, ако до края на юли т.г. предвидените за целта средства от държавния бюджет не бъдат изчерпани. Това е записано в новата Национална програма „Отново заедно“, която беше приета от Министерския съвет.

Министерството на образованието и науката (МОН) ще приема заявки за участие от утре, 17 юни 2021 г., до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

МОН препоръча как училищата да изберат кои ученици да почиват безплатно у нас

Програмата "Отново заедно" ще бъде реализирана от 1 юли до 14 септември. Тя е насочена към туристическия бизнес и към учениците, поясни Балтова. Програмата е разработена така, че в рамките на 6 дни да бъдат предоставени туристически пакети на ученици и учители, които да включват възможност за настаняване и да им бъдат предоставени възможности за посещение на музеи и креативни събития.

„Отново заедно“ е предназначена за ученици от I клас до XI клас през учебната 2020/2021 г., като на всеки 10 ученика има не по-малко от един придружител – учител или друг педагогически специалист от училището или от Център за специална образователна подкрепа.

Държавното финансиране е на стойност 15 млн. лв. и ще финансира туристически пакети в размер на 500 лв. на ученик, така ще бъдат финансирани значителна част от учениците в страната, каза още Балтова.

Спасяват туризма с безплатна почивка за учители и ученици (ВИДЕО)

Относно подбора на учениците, Денков обясни, че ще бъдат финансирани 30 000 участници. МОН ще включи примерни критерии, които педалогическите съвети да използват при подбора на учениците. Те са свързани с продължителността на дистанционното обучение, здравния статус, успеха на учениците и социалния статус.

Родителите не трябва да заплащат нищо, подчерта Денков.

По въпроса за заплащането на учителите, които ще придружават децата, е било решено, че в тези кратки срокове може да се използва само съществуващата нормативна уредба, каза министърът и допълни, че това е описано в текста на програмата.

Министърът отбеляза, че според предварителни проучвания сумата от 500 лева изглежда достатъчно атрактивна. Той съобщи, че програмата е разделена на два етапа - първият етап на кандидатстване е до 31 юли, и ако останат свободни средства, от 1 август до 31 август ще има втори етап на кандидатстване, при което и по-малките училища ще могат да кандидатстват за допълнителен брой ученици, като се запазва максималната бройка за всяко училище от 165 участници.

Училищата с под 150 ученици и преподаватели могат да заявят група от до 12 участници.