Министър Кирил Ананиев
Министър Кирил Ананиев / БГНЕС
Ден след като от Федерация „Български пациентски форум” поискаха оставката на здравния министър Кирил Ананиев заради въведения от него мораториум за нови лекарства, още едно пациентско обединение свали доверието си от министъра. От организации „Заедно с теб” обясниха пред Дарик, че изказванията на Ананиев в подкрепа на мораториума са „крайно манипулативни и неадекватни".

Представителите на пациентите свалят доверието си и от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, която по думите им е убедила депутатите да гласуват за въпросната забрана за нови медикаменти.

Протест срещу мораториума върху лекарствата и новите терапии

Здравният министър се е опитал да подведе обществото с твърденията си, че с президентското вето върху мораториума се създава невъзможност да се ползват предимствата от новия бюджет за здраве, предвиден за догодина, твърди Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб”. Според нея у Кирил Ананиев липсва отговорност към живота и здравето на пациентите.

Достъпни ли са лекарствата, които няма да плаща НЗОК догодина?

"Изразяваме нашия вот на недоверие към здравния министър, както и към председателя на здравна комисия Д-р Даниела Дариткова, която внесе този мораториум между първо и второ четене на закона за бюджета на НЗОК. Считаме, че това застрашава здравето на пациента, считаме че липсва експертност и експертно обяснение защо се налага този мораториум", обясни Георгиева.

Президентът наложи вето върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018-а

Припомням, че мораториумът бе предложен като част от проекта за бюджета на здравната каса в началото на есента от настоящия здравен министър Кирил Ананиев, който тогава бе председател на надзорния съвет на здравната каса. След като забраната бе приета от депутите, държавният глава Румен Радев й наложи вето, с мотивите, че тя засяга конституционни права и влиза в противоречие с редица международни актове.