Пет партии с общо искане за президентско вето. Партиите, сред които ДСБ и "Да, България", искат Румен Радев да върне за преразглеждане на депутатите промени в три закона, направени преди ваканцията.
 
Петте опозиционни партии, които нямат депутати, атакуват закони, приети в последните дни преди парламентарната ваканция. Обявяват се против решението делата за корупция по високите етажи на властта да се гледат само от Специализирания наказателен съд.
 
Приети промени дават възможност важните корупционни дела да бъдат гледани от проверени съдии и прокурори в спецсъда, съобщава NOVA.
 
Атакуват и бързата писта за строителството на обекти с национално значение. Защото с последните поправките в Закона за околната среда и водите вече е забрано ОВОС при строителството на магистрали да се обжалва на втора инстанция в съда.
 
Ако президентът не ги чуе и не наложи вето, обещават да търсят начин да сезират Конституционния съд.
 
Срокът, в който Румен Радев може да оспори или подпише законите, приети от парламента, е 14-дневен. И за трите закона този срок изтича следващата седмица.
 
Петте партии, които днес поискаха президентско вето, твърдят че все още е рано да се говори за обединение вдясно. Работят по-скоро за общи принципи и каузи.
nova.bg