/ БГНЕС
Петъчното заседание на парламента пропадна, тъй като не успяха да се съберат необходимите 121 законотворци в пленарната зала. Това стана след заявката на социалистите, че няма да се регистрират, макар и да присъстват в пленарната зала. Те обявиха, че ще участват в заседание на парламента, само когато се гледат текстовете за машинния вот.

При втората регистрация от ДПС пък се регистира само един депутат.

В редиците на управляващите също има липси - 10 от ГЕРБ са отсъствали, както и един от "Обединени патриоти".

От "Воля" са се регистрирали двама, както и 4 независими депутати.

Валентин Николов от ГЕРБ определи като не много умен ход да се бойкотира точно днес заседанието, защото петъкът е ден на опозицията.

"Според мен не е много умно, защото днешният ден е ден на парламентарен контрол и това би трябвало да е ден на опозицията. В деня за контрол на правителството е малко глупаво", посочи той.

Николов призна, че е имало отсъстващи от ГЕРБ, но посочи, че колегите му са отсъствали по уважителни причини и добави, че бойкотът на опозицията ще мобилизира мнозинството.

"Бойкотът е ясен, деструктивната политика на БСП, подкрепяна от ДПС, да доказват, че парламентът не може да работи, доведе до жертвата на парламентарния контрол. Опозицията се отказа да контролира изпълнителната власт", коментира и Милен Михов от "Обединени патриоти".

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова пък запита как да бъде контролирана властта, като премиерът не идва в парламента.

"Бойко Борисов за 4 г. не е отговори на един наш въпрос. Не идва на бюджет, на смени на правителството, за него парламентът не съществува", отсече тя.

"Няма да осигуряваме мнозинство за престъпните закони, които ще приемат, няма да легитираме това мнозинство", категорична бе Нинова.

"Право на опозицията е да работи както реши, но парламентът има доста неща да свърши и е неотговорно такова поведение", коментира пък Борис Ячев от НФСБ и посочи, че в сряда управляващите ще съберат необходимия кворум. 

"Не е сериозно да се налага политическа позиция чрез игра с кворума. Това е правено и преди. Не е сериозно отношение към ангажиментите на народните представители", определи Явор Нотев от "Атака".

На поведението на социалистите се учуди и независимият депутат Спас Панчев, който преди бе от ПГ на БСП.

"Ако сряда и четвъртък не се регистрира опозицията, то в петък не го намирам за нормално, когато е парламентарният контрол. Тогава е възможността да се чуе гласът на опозицията. Изненадан съм, че те не го направиха", каза той.