Времето ще остане облачно, на много места с валежи, по-значителни в западната половина от страната. Ще духа слаб, в Източна България умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат от 6-7 градуса в Северозападна България до 15-16 градуса в крайните югозападни райони и по Черноморието. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца, през деня още малко ще се повиши.

Жълт код за обилни валежи е обявен за днес на територията на 14 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Продължителни валежи ще обхванат областите: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Хасково, Кърджали, Смолян, Благоевград, Пазарджик, София град и София област, Перник и Кюстендил, предупреждават от НИМХ. Очаква се количествата да бъдат около 25-30 мм.

жълт код 9 октомври
НИМХ

Над Черноморието ще бъде облачно, на места с валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 15 и 16 градуса. Температурата на морската вода е 17-18 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, на север от н. Калиакра до 5 бала.

В планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще има и валежи от дъжд, над 1600-1700 метра от сняг. Ще духа умерен изток-югоизточен, по най-високите върхове югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5 градуса, на 2000 метра - около 0.

В неделя и в понеделник времето ще остане предимно облачно. Валежите ще продължат - в неделя ще са главно в западната половина от страната, а на изток ще има временни разкъсвания на облачността; в понеделник ще вали в цялата страна, с по-голяма вероятност за значителни количества в Южна България.

Вятърът ще е предимно умерен, в Северна България и източните райони временно силен, в неделя все още от източната четвърт, в понеделник ще се ориентира от запад-северозапад.
БТА