Опасно ли е къпането в залива Вромос?

Опасно ли е къпането в залива Вромос?
Опасно ли е къпането в залива Вромос? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Нелегален къмпинг изникна и тази година в радиоактивния залив Вромос, на 13 км от Бургас. Автомобили от Хасково, Ямбол и Сливен паркират на забранената за къпане ивица и летовниците опъват палатки наблизо. Във водата години наред са изхвърляни уранови руди и те са още там, пише в. „Труд".

Така е всяко лято. Особено през уикендите тук е пълно с хора от цяла България. Не ги интересува дали плажът е опасен за здравето, а също, че е забранено да се къмпингува, където и да е.

Важното е, че е безплатно, коментираха жители на близкия град Черноморец. Според тях мераклиите да летуват на Вромос го правят, защото им излиза възможно най-евтино. Освен това заливът е плитък, просторен и в него няма нито една сграда, която да пречи на гледката.

"Носят си газови котлони, готвят си. После оставят тонове боклук и в края на сезона сметопочистването го плащаме ние", коментира Диана Колчева, която има хотел в Черноморец.

Плажът е държавен и за него би трябвало да се грижи областната управа на Бургас. Забранената за къпане ивица, разбира се, няма концесионер, който да гони хората с палатки. Освен това никой не може да спре летовниците да се къпят, където си поискат.

Областната управа постави предупредителни табели, които тази година са откъртени. Само полицията може да разгони нелегалните палатки, но не и хората, обясниха чиновниците.

Бившият областен управител Константин Гребенаров забрани къпането в залива още през август 2010 г. "Забраната не е отменена", каза сегашният губернатор Павел Маринов.

Беше направен проект заливът да се почисти от опасните отпадъци, но вече четири години не може да се намери изпълнител. Проблемът е, че почистването и извозването на радиоактивна руда е изключително скъпо, казаха от областната управа. И обещаха да изпратят полицаи да разтурят къмпинга.

В понеделник пред палатките преобладаваха коли от Бургас. "Идваме тук, защото е красиво, спокойно и безплатно. Това за радиацията не е вярно. Било е едно време", заявява един от туристите в паузата, докато играе белот с приятелите си. "Идваме тук постоянно, местни сме. Няма радиация, гарантираме ви. Нарочно го измислят, защото плажът е безплатен", споделят двама мъже, които са нарамили чадър и вървят пеша по черния път от Черноморец до залива.

В морето се къпят и деца, защото заливът е плитък и позволява игри, без да има нужда от надзор.

Табелите "Плажът е неохраняем", "Плажът е опасен" и "Къпането е забранено" са изскубнати. Една от тях прави сянка на бутилки с минерална вода на хората от съседната палатка. Металните предупреждения, че плажът е радиоактивен, въобще ги няма, вероятно станали "тава" за печене на открит огън.

"Животът в къмпинга е прекрасен, има дебели сенки под дърветата. Спокойствие и тишина", радва се един от нелегалните палаткаджии.

"Оставете хората! Едно спокойно място остана, да не е застроено, да няма хотели и ресторанти, без печалбари и бетон. Радиацията е измислица!", ядосва се жител на Черноморец, дошъл да поплува.

Предупрежденията, че Вромос е опасен за здравето, дразнят много черноморци, защото ги е страх да не им избягат туристите. Местните хора смятат, че това са "политики на правителствата, за да се вземат пари за почистването на залива". Дори дават пример с местните баби и дядовци, които цял живот са се къпали там и нищо им няма.

Радиацията същност идва от изхвърляни навремето отпадъци от близката мина "Росен". Стотици хиляди тонове руди са били изсипани в залива в периода 1954-1977 г. Те са с повишено съдържание на уран-238 и радии-226.

През 1997-1998 г. с европейски пари са отстранени 800 хил. тона отпадъци. През 2010 г. бяха направени повторни измервания. Те показаха, че въпреки почистването, концентрацията на радий е четири пъти по-висока от допустимото. Общият радиационен фон е два пъти над нормата.

Ако туристите се пекат на плажа няколко дни, облъчването им ще надхвърли многократно границите на безопасност, пише в становище на здравното и екоминистерството. Освен това два-три дни след това ще продължат да излъчват и може да навредят на други хора, пише още в. "Труд".