Онкоболни може да останат без лечение, предупреждават лекари
Онкоболни може да останат без лечение, предупреждават лекари / снимка: DarikNews.bg, архив

Десетки онкоболни пациенти може да останат без лечение, предупреждават лекари. Причината е отново липса на средства, съобщава Нова телевизия. Според болниците Здравната каса ограничава парите им. Освен въведените лимити, се оказва, че и бюджетите за някои заболявания са били занижени сериозно.

Основните опасения на лечебните заведения са, че може да се стигне до етап, в който да се наложи да връщат пациенти, заради недостига на средства по Здравната каса. В клиниката по медицинска онкология се лекуват около 200 болни, но Касата плаща лечението на едва 5 на сто от тях.

Златка Божилова се лекува от онкологино заболяване от март. Избрала е частна болница, която работи със Здравната каса. Тревожи се, обаче, че назависимо дали става дума за държавно, общинско или частно лечебно заведение – скоро може да остане без терапия.  „Спрем ли лечението, значи сме обречени”, твърди Златка Божилова.

Златка живее с пенсия от 185 лева и не може да плаща сама терапията си, която струва хиляди левове на месец.

„Това са хора с много тежко натоварена психика от самата диагноза и когато има несигурност, това ги напряга и натоварва…”, разказва проф. Константа Тимчева от Клиника по онкология в частна болница.

Всъщност за клиниката, в която се лекува Златка, още преди месеци касата е разписала лимит, с който се осигуряват около 5000 лева за лекарства. Пациентите, обаче, се нуждаят от десетки пъти повече.

Тежка остава ситуацията и в държавните и общински болници. Въпреки че при някои от тях - като Александровска например, потокът от пациенти е сравнително постоянен от години, но средствата пак не достигат. Лекарите там изчисляват, че от години получават много по-малко, отколкото настина струва лечението на пациентите.

„Ние сме изправени до стената. Лекуваме с недостатъчно средства. Не дългове - много е вероятно да не могат да се изплащат заплати”, обяснява доц. Димитър Буланов, зам.-директор на Александровска болница .

В същото време, от Касатa успокояват, че засега всички средства, които болниците са похрачили и отчели - се връщат след проверка.

Източник: NovaNews.bg